Home / Styl życia  / Kuchnia  / Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Zaskocz gości niewyobrażalnym smakołykiem.

Rozkosz dla podniebienia i oka / fot. materiały prasowe

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie konfitury z dzikiej róży z suszoną żurawiną, nutą granatu oraz białej i gorzkiej czekolady, sprawdzi się w ten dzień idealnie

Rozkosz dla podniebienia i oka / fot. materiały prasowe

Rozkosz dla podniebienia i oka / fot. materiały prasowe

Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą

Składniki:
5 jajek
250 ml konfitury z dzikiej róży
200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
1 aromat migdałowy (9 ml)
1 tabliczka startej czekolady
Składniki na krem:
300 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

Przepis na konfiturę z dzikiej róży i żurawiny:
Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut. Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis na tort:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi. Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach