Zupa zimowa
Zimowa zupa krem, nie tylko na zimę. Gęsta, pożywna, pełna smaków i aromatów na pewno zadowoli podniebienie niejednego smakosza.

Zupa zimowa, nie tylko na zimę, fot. vegelicious.net
Zimowa zupa krem, nie tylko na zimę. Gęsta, pożywna, pełna smaków i aromatów na pewno zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Przepis pochodzi z bloga vegelicious.net.
Składniki:
– 1 łyżka oleju
– 3 ząbki czosnku
– 2 szalotki
– kawałek świeżego imbiru (ok. 2,5cm)
– pęczek szczypioru
– 2 średnie pietruszki (lub pasternak)
– 3 ziemniaki
– 1 jabłko lub gruszka
– puszka białej fasoli
-1 łyżeczka koperku
– 1 łyżeczka estragonu
– 180ml białego wytrawnego wina
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 3 szkl. bulionu warzywnego
– 1/4 szkl. napoju sojowego (lub innego roślinnego)
– sól, świeżo zmielony pieprz
– starty burak do ozdoby
Wykonanie:
Podsmażamy na oleju posiekany czosnek, szalotki, szczypiorek i starty imbir, ok. 5 min. powinno wystarczyć. Następnie dodajemy fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i jabłko, koperek i estragon, dusimy kolejne 5 minut. Zalewamy winem, dodajemy tymianek i dusimy na dużym ogniu cały czas mieszając aż połowa wina odparuje. Dodajemy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy dalej, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem. Na koniec dodajemy jeszcze napój sojowy (ja użyłam tym razem gryczanego) i mieszamy. Zupę podajemy przybraną startym burakiem.
Smacznego!