Thursday, January 16, 2025
Home / Kuchnia  / Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje.

Zupa szparagowa / fot. Międzybrodzki Makaron

Zupa szparagowa / fot. Międzybrodzki Makaron

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.

Zupa szparagowa / fot. Międzybrodzki Makaron

Zupa szparagowa / fot. Międzybrodzki Makaron

Składniki:

-Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g

– wiązka białych szparagów

– woda – 0,75l

– sos sojowy – 1 łyżeczka

– śmietanka słodka 18% -100ml

– śmietana kwaśna 18% – 100ml

-masło – 1 łyżka

-mąka – 1 łyżeczka

– sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Smacznego!

Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

Poleca firma: Międzybrodzki Makaron

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ