Zupa z fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo
„Gotowanie z Pasją” będzie nas rozgrzewać

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo / fot. Grzegorz Targosz
„Gotowanie z Pasją” będzie nas rozgrzewać… Mamy piątek więc kolejny przepis na zupę przed nami. Szybki sposób na fasolową w pomidorach na boczku i kiełbasce chorizo, a więc zupę bardzo sycącą.
Do powstania dzisiejszego dania przyczyniły się nieustające eksperymenty w poszukiwaniu nowych połączeń i smaków . Tym razem na warsztat trafiła fasola i w efekcie powstał przepis na zupę prostą do przygotowania. Prostą, gdyż w zimie korzystamy z puszek, aby uprościć sobie życie.
Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo / fot. Grzegorz Targosz
Składniki (przepis na 4 porcje):
– 2 puszki mieszanki fasoli (ok. 400 g)
– 250 g wędzonego boczku
– 150 g kiełbaski chorizo
– 2 puszki posiekanych pomidorów (ok. 400 g)
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 3 szklanki bulionu
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka kminku
– 4 łyżki natki pietruszki
– sól, pieprz

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo / fot. Grzegorz Targosz
Przygotowanie:
Usunąć z boczku skórę, pokroić w kostkę wraz z chorizo, a następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Obrać cebulę, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać do wywaru pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę, kminek oraz koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie gotować przez 20 minut. Na sam koniec dodać fasolkę z puszki i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Posiekać natkę pietruszki i podawać zupę nią posypaną.
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl