Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zupa z fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

Zupa z fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

„Gotowanie z Pasją” będzie nas rozgrzewać

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo / fot. Grzegorz Targosz

Gotowanie z Pasją” będzie nas rozgrzewać… Mamy piątek więc kolejny przepis na zupę przed nami. Szybki sposób na fasolową w pomidorach na boczku i kiełbasce chorizo, a więc zupę bardzo sycącą.

Do powstania dzisiejszego dania przyczyniły się nieustające eksperymenty w poszukiwaniu nowych połączeń i smaków . Tym razem na warsztat trafiła fasola i w efekcie powstał przepis na zupę prostą do przygotowania. Prostą, gdyż w zimie korzystamy z puszek, aby uprościć sobie życie.

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 porcje):

– 2 puszki mieszanki fasoli (ok. 400 g)

– 250 g wędzonego boczku

– 150 g kiełbaski chorizo

– 2 puszki posiekanych pomidorów (ok. 400 g)

– 2 cebule

– 2 łyżki masła

– 2 ząbki czosnku

– 3 szklanki bulionu

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka kminku

– 4 łyżki natki pietruszki

– sól, pieprz

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo / fot. Grzegorz Targosz

Przygotowanie:

Usunąć z boczku skórę, pokroić w kostkę wraz z chorizo, a następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Obrać cebulę, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać do wywaru pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę, kminek oraz koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie gotować przez 20 minut. Na sam koniec dodać fasolkę z puszki i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Posiekać natkę pietruszki i podawać zupę nią posypaną.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach