Tuesday, April 20, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zupa selerowa z chipsami z topinambura

Zupa selerowa z chipsami z topinambura

Mamy piątek, a więc czas na Panów z bloga „Gotowanie z Pasją”. To już ostatnia zupa z "rozgrzewającego", będzie to zupa selerowa z chipsami z topinambura.

Zupa selerowa z chipsami z topinambura

Zupa selerowa z chipsami z topinambura / przepis Paweł Łuasik / fot. Grzegorz Targosz

Mamy piątek, a więc czas na Panów z bloga „Gotowanie z Pasją”. To już ostatnia zupa z „rozgrzewającego”, będzie to zupa selerowa z chipsami z topinambura.

Głównym składnikiem jest dzisiaj bulwa selera, którą uzupełniono warzywem znanym wprawdzie od dawna, wciąż jeszcze jednak nie docenianym, czyli topinamburem, zwanym też słonecznikiem bulwiastym, który w smaku przypomina ziemniaka, ale jest bardziej chrupiący, słodszy, i ma ciekawą orzechową nutę.

Zupa selerowa z chipsami z topinambura

Zupa selerowa z chipsami z topinambura

Zupa selerowa z chipsami z topinambura / przepis Paweł Łuasik / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 porcje):

– 800 g korzenia selera

– 1 cebula

– 3 łyżki masła

– 1 ząbek czosnku

– 1 bulwa topinambura

– 2 litry bulionu warzywnego

– 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

– kilak listków majeranku do dekoracji

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól, pieprz

Zupa selerowa z chipsami z topinambura

Zupa selerowa z chipsami z topinambura / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Przygotowanie:

Obrać seler oraz cebulę i pokroić w duża kostkę. Obrać czosnek i posiekać. Podgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć czosnek, cebulę oraz seler przez kilka minut aż do zeszklenia. Dodać bulion i gotować ok. 30 minut na małym ogniu. Zmiksować zupę, a następnie przetrzeć przez sito i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Bulwę topinambura obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wystudzić, pociąć na cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Podawać zupę udekorowaną kilkoma plasterkami chipsów z topinambura, szczyptą grubo zmielonego pieprzu i listkiem majeranku.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    wojtek 23 kwietnia, 2017

    Z tym topinamburem to nie można przesadzać, bo jest cięzkostrawny, ale oczywiście bardzo smaczny. Jeśli chodzi o bulion warzywny to ciekawą alternatywą jest bulion warzywny Krakus. Nie zawiera sztucznych składników i jest smaczny.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach