
Zupa ogonowa z makaronem i warzywami / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Piątek tygodnia koniec i początek… a w kuchni Panowie z bloga „Gotowanie z Pasją”. Kontynuujemy „podrobowy” cykl. Tym razem będzie to zupa ogonowa z makaronem i warzywami.
Podroby to generalnie jadalne wewnętrzne części zwierząt, które nie wchodzą w skład tuszy, ale uważane są przez kucharzy za tzw. „piątą ćwiartkę” tusz zwierzęcych, co świadczy o tym, że kucharze uważają je za dodatkowy i istotny w kuchni produkt. Ponieważ wyznajemy filozofię od głowy do ogona dlatego dzisiaj pyszny przepis na mało wykorzystywany składnik tj. właśnie ogon.
Składniki (przepis na 4 porcji):
– 0,5 kg ogona wołowego
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– ½ selera
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 4 łyżki makaronu typu koraliki
– 3 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka jagód jałowca
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyć ogon, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać ogon ok. 1,5 l wody, posolić i dodać liście laurowe, ziele angielskie raz jagody jałowca, a następnie gotować do miękkości około 2,5 godziny. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Warzywa obrać; marchew pokroić w plasterki, a selera wraz z pietruszką zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Wyjąć z wywaru mięso, oddzielić od kości i pokroić w paski. Przecedzić wywar, dodać do niego pokrojone mięso, warzywa, koncentrat pomidorowy oraz makaron i zagotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać paprykę. Podawać zupę posypaną natką pietruszki.
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl
Wojtek 6 grudnia, 2016
Ja do każdej warzywnej zupy dodaję bulionu warzywnego Krakus. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i konserwantów, a smakuje wyśmienicie.