Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zupa ogonowa z makaronem i warzywami

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami

Piątek tygodnia koniec i początek

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Piątek tygodnia koniec i początek… a w kuchni Panowie z bloga „Gotowanie z Pasją”. Kontynuujemy „podrobowy” cykl. Tym razem będzie to zupa ogonowa z makaronem i warzywami.

Podroby to generalnie jadalne wewnętrzne części zwierząt, które nie wchodzą w skład tuszy, ale uważane są przez kucharzy za tzw. „piątą ćwiartkę” tusz zwierzęcych, co świadczy o tym, że kucharze uważają je za dodatkowy i istotny w kuchni produkt. Ponieważ wyznajemy filozofię od głowy do ogona dlatego dzisiaj pyszny przepis na mało wykorzystywany składnik tj. właśnie ogon.

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 porcji):

– 0,5 kg ogona wołowego

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– ½ selera

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 4 łyżki makaronu typu koraliki

– 3 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka jagód jałowca

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– sól, czarny pieprz

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami

Zupa ogonowa z makaronem i warzywami / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Przygotowanie:

Umyć ogon, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać ogon ok. 1,5 l wody, posolić i dodać liście laurowe, ziele angielskie raz jagody jałowca, a następnie gotować do miękkości około 2,5 godziny. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Warzywa obrać; marchew pokroić w plasterki, a selera wraz z pietruszką zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Wyjąć z wywaru mięso, oddzielić od kości i pokroić w paski. Przecedzić wywar, dodać do niego pokrojone mięso, warzywa, koncentrat pomidorowy oraz makaron i zagotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać paprykę. Podawać zupę posypaną natką pietruszki.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Wojtek 6 grudnia, 2016

    Ja do każdej warzywnej zupy dodaję bulionu warzywnego Krakus. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i konserwantów, a smakuje wyśmienicie.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach