Monday, April 12, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zupa miso shiru

Zupa miso shiru

Podstawą japońskiej zupy miso shiru jest

zupa miso przepis

Zupa miso - przepis naorientalną polewkę jest prosty, ale niezbędna do jego wykonania jest sojowa pasta miso

Podstawą japońskiej zupy miso shiru jest… miso. Ale co to jest miso i jak zrobić zupę miso shiru? Zobacz najprostszy przepis Miasta Kobiet

zupa miso przepis

Zupa miso - przepis na orientalną polewkę jest prosty, ale niezbędna do jego wykonania jest sojowa pasta miso

 

Od zupy miso  rozpoczynają swój dzień nie tylko miliony Azjatów, ale też zafascynowane dietą makrobiotyczną takie gwiazdy jak Gwyneth Paltrow czy Madonna. Choć smak miso może na początku wydawać się nieco dziwny, dość szybko można się do niego przyzwyczaić, a nawet polubić tak bardzo, że stanie się nieodłącznym towarzyszem dnia, zastępując kawę czy herbatę.

Co to jest miso?
Wiedza o tym, co to jest miso nie jest niezbędna do przygotowania zupy miso, ale jeśli koniecznie musisz wiedzieć: miso to gęsta, lekko słonawa pasta produkowana ze sfermentowanych ziaren soi (a także pszenicy bądź ryż) i drożdży. Gdzie kupić pastę miso? Najlepiej w sklepach z orientalną żywnością lub produktami dla wegetarian.

Składniki na zupę miso shiru (lub wymawiając inaczej miso shiro)

Niezbędne:
– pasta miso (jasna lub ciemna, w zależności od upodobań – od dwóch do czterech  łyżek stołowych na litr wody)
-serek tofu (około 10 dag)
-wywar z warzyw (marchewka, seler) i/lub wywar z alg wakame (kilka listków)
-pół łyżeczki granulowanego bulionu dashi

Opcjonalnie:
-kilka łyżek białego wina i/lub sake
-prażone ziarna sezamu

Sposób przygotowania:
Przygotuj wywar z warzyw (tak jak na zwykły rosół) lub z alg wakame (uwaga, alg nie należy gotować!). Dodaj dashi i miso. Możesz też dodać do smaku w zależności od upodobań wino i/lub sake. Serek tofu pokrój w drobną kostką i nałóż do miseczek. Zalej zupą miso shiru. Udekoruj uprażonym sezamem i algami wakame.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach