Friday, October 11, 2024
Home / Kuchnia  / Zupa-krem ze szparagów

Zupa-krem ze szparagów

Tym razem Gry Kuchenne proponują zupę-krem ze szparagów jest pyszna i aromatyczna!

Pyszna i aromatyczna zupa, szybka w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem przenikający się smaków i wyjątkową klasą dań z górnej półki.

Pyszna i aromatyczna zupa, szybka w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem przenikający się smaków i wyjątkową klasą dań z górnej półki. / fot. Gry kuchenne

Gry_KuchenneSezon na szparagi wykorzystujemy bezwstydnie i do cna. I chociaż najlepsze to te upieczone na chrupko w piecu i skropione cytryną, to warto też wypróbować inne przepisy, żeby stworzyć swój własny, szparagowy szlak. Zupa krem z białych i zielonych szparagów, to nasza absolutna faworytka. Pyszna i aromatyczna, szybka w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem przenikający się smaków i wyjątkową klasą dań z górnej półki. Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na weekendowy obiad, to właśnie go znalazłeś. Do dzieła!

ZUPA-KREM ZE SZPARAGÓW

Pyszna i aromatyczna zupa, szybka w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem przenikający się smaków i wyjątkową klasą dań z górnej półki.

Pyszna i aromatyczna zupa, szybka w przygotowaniu, zaskakuje bogactwem przenikający się smaków i wyjątkową klasą dań z górnej półki. / fot. Gry kuchenne

Składniki

– 500 ml bulionu

– 500 g białych szparagów

– 500 g zielonych szparagów

– 1 ząbek czosnku

– kawałek czerwonej papryczki chili

– zioła: tymianek, bazylia, szałwia, rozmaryn

– jogurt naturalny – do regulowania gęstości i ostrości

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

– mały kawałeczek świeżego imbiru

– plaster sera pleśniowego typu  Roqufort (Bleu)

– po kilka kropli oliwy z oliwek i octu balsamicznego

Wykonanie

1. W osobnym garnku przygotowujemy bulion.

2. Odkładamy na bok po kilka szparagów białych i zielonych, a resztę gotujemy w osolonej wodzie.

3. Odcedzamy szparagi pozostawiając niewielką ilość wody.

4. Dodajemy czosnek, zioła, imbir, oliwę i ocet, a następnie blenderujemy wszystko razem, dodając w trakcie łyżkę jogurtu.

5. Wlewamy zmiksowaną masę do bulionu, dodajemy sól, pieprz, gałkę i chili, w razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu.

6. Dodajemy ser, pokrojone na kawałki odłożone wcześniej szparagi i gotujemy około 10-15 minut. I gotowe.

Zupę można podawać z małymi, chrupiącymi kostkami grzanek wrzuconymi do środka, albo większymi grzankami zapiekanymi z parmezanem w piecu. Smacznego.

***

„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.

Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.

Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ