Zupa krem z jarmużu i mleka kokosowego
Co zamiast kanapek na kolację? Może przepyszną zupę warto zrobić?
Przecierane zupy kremy to mój absolutny konik. Bo cóż to za problem dobrać składniki, ugotować i zmiksować? Żaden! No więc jeśli to takie proste, to dlaczego nie przygotować pysznej warzywnej zupy na kolację, zamiast okropnych kanapek z serem i szynką? W moim domu zupa zawsze była i będzie obowiązkowym elementem codziennej diety.
Zupa krem z jarmużu i mleka kokosowego
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– cztery duże liście jarmużu
– 1 duża cebula
– ząbek czosnku
– 400 gram zielonego groszku (użyj mrożonego, nigdy z puszki)
– pół yżeczki mielonego kuminu rzymskiego
– litr bulionu warzywnego
– puszka mleka kokosowego
– sól, pieprz
– odrobina oliwy z oliwek
JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ?
Jeśli nie dysponujesz prawdziwym bulionem, na początku zajmij się jego przygotowaniem według przepisu na wegański rosół. W większym garnku rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kumin. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zagotuj. Wrzuć do niego zielony groszek i gotuj przez 5 minut. W tym czasie opłucz liście jarmużu, oderwij listki od twardeł łodygi i wrzuć je do gotującego się bulionu zgroszkiem. Gotuj przez około kwadrans. Zmiksuj całość i dodaj mleczko kokosowe. Jeśli uznasz za stosowne, przypraw solą i pieprzem. Voila!
czas przyrządzenia: 1h, trudność: 3/5
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com