Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zupa krem warzywno-serowy z chipsami

Zupa krem warzywno-serowy z chipsami

Zupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych. Do tego świetny sposób na rozgrzanie się.

Rozgrzewająca zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków / fot. MSM Mońki

Zupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach, z których ją przygotowujemy. Wśród wielu zalet tego dania wymienić należy zwłaszcza właściwości rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że zupa to idealna potrawa na jesienne chłody.

Decydując się na ugotowanie zupy przede wszystkim oszczędzamy czas i pieniądze (to jedno z tańszych dań). Poprzez wybór określonych składników mamy też możliwość samodzielnego decydowania o jej smaku i gęstości. – Ciekawą alternatywą dla zagęstników takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyska idealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Dodając serek topiony pamiętajmy, aby dokładnie rozpuścić go w wywarze. Smakowitym dodatkiem do takiej warzywnej zupy będą cieniutkie chipsy z buraka – podpowiada Ewa Polińska.

Krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Rozgrzewająca zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków / fot. MSM Mońki

Rozgrzewająca zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków / fot. MSM Mońki

Składniki:

– 2 pory

– 1 średniej wielkości seler

– 2 pietruszki

– 300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki

– 100 ml słodkiej śmietanki

– sól, pieprz ziołowy do smaku

– rosół lub woda

– 2 czerwone buraki

Wykonanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.

Chipsy:

Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.

Smacznego!

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    feddie 23 kwietnia, 2017

    Niedawno odkryłem gotowy bulion warzywny Krakus. Każda warzywna zupa wychodzi na nim świetnie. Warto zwrócić uwagę na to, że nie zawiera żadnych sztucznych ulepszaczy.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach