Zupa katalońska z orzechami włoskimi
Podobno idzie już wiosna. Warto wykorzystać ostatnie podrygi na rozgrzewające zupy. Dlatego Ring the Belly proponuje zupę katalońską z orzechami włoskimi.
Podobno idzie już wiosna. Warto wykorzystać ostatnie podrygi na rozgrzewające zupy. Dlatego Ring the Belly proponuje zupę katalońską z orzechami włoskimi.
ZUPA KATALOŃSKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– włoszczyzna: dwie duże marchewki, por, połowa selera, mała cebulka, jedna pietruszka
– 100 gram orzechów włoskich
– 100 gram suszonych śliwek
– jedno jabłko
– szczypta płatków czilli
– 2 liście laurowe
– 40ml oliwy z oliwek
– puszka krojonych pomidorów bez skórki
– łyżka miodu
– sól, pieprz
– biały ryż
JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ?
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Zalej ponad litrem wody, dodaj sól, pieprz i liść laurowy i gotuj aż warzywa zmiękną. Po około 40 minutach odcedź wywar, usuń liście laurowe. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kosteczję jabłko, oliwę i płatki czilli. Gotuj przez kwadrans. Dodaj śliwki, orzechy i gotuj znów przez 15 minut. Do zupy dodaj miód razem z pomidorami, dopraw do smaku wedle uznania. Zagotuj całość, dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj na gorąca z dużą ilością ryżu.
czas przyrządzenia: 1 h 30 min trudność: 3/5
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com