Zupa brokułowa – zdrowo, smacznie, niskokalorycznie
Zamiast apteki wybierz się do warzywniaka.
Zupa brokułowa przyrządzana na wiele różnych sposobów jest polecana wszystkim osobom bez względu na wiek i stan zdrowia. Brokuły to smaczne zielone warzywo, które zawiera dużo składników odżywczych. Sprawdź nasz przepis na pyszną zupę brokułową!
Zupa brokułowa krem podstawowy
Jednym z bardziej popularnych sposobów przyrządzania zupy brokułowej jest krem, o gęstej jednolitej konsystencji. Na bazie wywaru z kurczaka i włoszczyzny: marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli. Po dodaniu brokułów powstaje pyszna i lekka zupa brokułowa. Do zagęszczenia zupy można użyć gotowanych ziemniaków. Wszystkie warzywa przetrzyj przez sito lub zblenduj. Delikatnie dopraw solą, białym pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny. Mając tak przygotowaną zupę, można ją zaostrzyć używając czosnku, bazylii, kminku rzymskiego lub mieszanki ziół śródziemnomorskich.
Dodatki do zupy – kremu z brokułów
Zupa brokułowa ma delikatny, niezbyt wyrazisty smak, dlatego można ją urozmaicać poprzez różne dodatki. Masz tutaj dowolność, niech wszystko zadzieje się zgodnie z Twoją fantazją kulinarną. Z brokułami świetnie komponuje się kwaśna gęsta śmietana, ser pleśniowy, serek topiony, prażone płatki migdałów lub pestki słonecznika. Jako dopełnienie całości, aby zupa brokułowa była bardziej treściwa, doskonale pasują małe grzanki lub drobne kluseczki. W bardziej wykwintnej wersji krem można podać z paseczkami wędzonego łososia, a także z chrupiącymi smażonymi plasterkami bekonu. Ponieważ zupa brokułowa ma dosyć neutralny smak praktycznie każdy rodzaj dodatku będzie do niej odpowiedni.
Jedz brokuły i zapobiegaj chorobom!
Warto propagować szersze spożycie brokułów ze względu na ich ogromne wartości zdrowotne –zapobieganie nowotworom, wrzodom żołądka, anemii, wspomaganie funkcjonowania wzroku, regulowanie poziomu cukru we krwi, a także obniżanie ciśnienia tętniczego. Brokuły są nie tylko zdrowe, ale też smaczne i dietetyczne.