Sunday, April 11, 2021
Home / Uroda  / Trendy  / Zrzucamy kilogramy – książki

Zrzucamy kilogramy – książki

Czy warto sięgać po poradniki o odchudzaniu? A jeśli tak to po które, sprawdziła nasza redaktor naczelna. A my dzielimy się ta wiedzą z Wami

Ulubione warzywa Pana Wilkinsona, Matt Wilkison

"Ulubione warzywa Pana Wilkinsona", Matt Wilkison / fot. materiał prasowy

Ulubione warzywa Pana Wilkinsona, Matt Wilkison

„Ulubione warzywa Pana Wilkinsona”, Matt Wilkison / fot. materiał prasowy

Graj w zielone

Już dawno żadna książka tak mnie nie zachwyciła. Przepięknie wydana, z wysmakowanymi zdjęciami i ilustracjami, podana w slowfoodowym entourage’u. I cała o WARZYWACH.

„Ulubione warzywa pana Wilkinsona” to nobilitacja marchewek, brokułów, fasoli, dyni, ziemniaków, buraczków, kapusty – jednym słowem tego, co powinno stanowić podstawę naszego codziennego menu. Przepisy, triki kulinarne, ciekawostki i cenne informacje dotyczące uprawy warzyw, podane przez słynnego szefa kuchni i działacza organizacji Slow Food Matta Wilkinsona sprawiają, że aż chciałoby się założyć własny warzywniak, choćby w wersji minimum, na balkonie. [„Ulubione warzywa pana Wilkinsona”, Matt Wilkinson, wydawnictwo Albatros]

 

Ajurwedyjska książka kucharska, Amadeo Morningstar, Urmila Desai

Ajurwedyjska książka kucharska, Amadeo Morningstar, Urmila Desai / fot. materiał prasowy

Jedzenie na zdrowie

Dobre jedzenie ma moc uzdrawiania. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, a my dziś próbujemy przypomnieć sobie o tym, co kiedyś było oczywiste. „Ajurwedyjska książka kucharska” to kompendium wiedzy o tym, jak się odżywiać, żeby zdrowo żyć. I choć ajurweda wywodzi się z Indii, to jej zasady żywienia da się przełożyć na grunt europejski (zresztą książka powstała nie w Indiach tylko w USA). Książka w przystępny sposób wprowadza w zasady ajurwedyjskiego systemu odżywiania i co najważniejsze dostarcza kilkuset przepisów, wśród których są zarówno dania typowo indyjskie, jak i z zachodniego kręgu kulturowego. [„Ajurwedyjska książka kucharska”, Amadeo Morningstar, Urmila Desai, wydawnictwo a-ajurweda.pl]

 

 

Nowoczesne zasady odżywiania, T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II

Nowoczesne zasady odżywiania, T. Colin Campbell , Thomas M. Campbell II/ fot. materiał prasowy

Śledztwo w sprawie jedzenia

Ta książka ukazała się już rok temu, ale trzeba do niej powracać nieustająco. Napisał ją lekarz, które całe życie spędził nad badaniem związków między jedzeniem a chorobami (szczególnie nowotworowymi). To, co odkrył, i to, co głośno ośmielił się mówić, to rewolucja. T. Colin Campbell obala większość przekonań żywieniowych, z którymi dorastamy i którymi karmią nas media, lekarze, naukowcy i… specjaliści ds. żywienia. Być może po przeczytaniu tej książki już nigdy więcej nie sięgniesz po białko zwierzęce, które z całej listy produktów, które nam szkodzą i przyczyniają się do większości chorób cywilizacyjnych, jest na pierwszy miejscu. „Nowoczesne zasady odżywiania” to książka naukowa, z wywodami popartymi mocnymi statystykami i badaniami, ale czyta się ją jak thriller. Wobec skali manipulacji i lobbingu związanego z przemysłem żywieniowym Dan Brown niech się schowa ze swoimi tajnymi stowarzyszeniami i spiskowymi teoriami dziejów. [„Nowoczesne zasady odżywiania”, T. Colin Campbell, Thomas M. Cambell II, wydawnictwo Galaktyka]

 

Żegnaj pulpecie, Katarzyna Bosacka

Żegnaj pulpecie, Katarzyna Bosacka / fot. materiał prasowy

Bosacka cudnie chudnie

Katrzyna Bosacka, telewizyjna guru od zdrowego żywienia, postanowiła publicznie schudnąć. Jej zmagania z nadprogramowymi piętnastoma kilogramami mogli regularnie oglądać widzowie Dzień Dobry TVN. A teraz dzieli się doświadczeniem w „Żegnaj pulpecie”. I robi to z wdziękiem, jednocześnie nie tracąc z oczu najważniejszego przekazu, że chudnięcie to naprawdę wytężona praca. A przytaczany przez nią przykład Oprah Winfrey dowodzi, że łatwiej stać się najsłynniejsza kobietą świata, niż… schudnąć i tę niższą wagę utrzymać.

Czy schudła skutecznie (czyli, czy nie dopadł jej efekt jo-jo) z książki się nie dowiemy, ale co bardziej rozeznani wiedzą, że autorka przybiera w tej chwili na wadze w tempie szybszym niż jeszcze niedawno chudła. Na jej usprawiedliwienie dodajmy, że nie jest to efekt jo-jo, lecz… ciąży. [„Żegnaj pulpecie”, Katarzyna Bosacka, wydawnictwo Publicat]

 Aneta Pondo

Dziennikarka i redaktor naczelna „Miasto Kobiet”, które wymyśliła i wprowadziła na rynek w 2004 rok. „Miasto Kobiet” to jej miłość, duma i pasja. Prezeska Fundacji Miasto Kobiet, która wspiera kobiety w odkrywaniu ich potencjału oraz założycielka Klubu Miasta Kobiet – cyklu spotkań dla kobiet z inspirującymi gośćmi.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach