Zrzuć wagę, zwalcz wysoki cholesterol
Chudnąc, nie tylko walczymy o zgrabną sylwetkę, lecz także możemy uchronić się przed chorobami układu krążenia.
Podwyższony lub wysoki cholesterol to problem, z którym szacunkowo boryka się co drugi z nas. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest niewłaściwa dieta. Chudnąc, nie tylko walczymy o zgrabną sylwetkę, lecz także możemy uchronić się przed chorobami układu krążenia.
Czym jest i do czego służy cholesterol?
Aby prawidłowo funkcjonować, potrzebujemy węglowodanów, białka i tłuszczów. Cholesterol to związek tłuszczowy. Występuje naturalnie w organizmie(produkuje go wątroba), przyjmujemy go też z pokarmem. Jest niezbędny do przeprowadzenia szeregu procesów w organizmie, np. zapewnia właściwe działanie błon komórkowych.
Problemy zaczynają się dopiero wtedy, gdy mamy zbyt wysoki cholesterol – stężenie cholesterolu we krwi jest za duże. Wówczas odkłada się on (konkretnie frakcja LDL, czyli tzw. „zły” cholesterol) na ścianach naczyń krwionośnych i może spowodować liczne choroby układu krążenia, np. miażdżycę.
Przyjmujemy mniej, niż produkuje organizm
Znaczna część cholesterolu, od 60 do 80%, pochodzi z przemian zachodzących w organizmie. Wraz z pokarmem dostarczamy go z kolei od 20 do 40%. Na powstanie wysokiego stężenia cholesterolu we krwi ma wpływ to, co jemy. Dlatego konieczne jest przyjrzenie się diecie.
Cholesterol w produktach spożywczych
Nasycone kwasy tłuszczowe czy tłuszcze z grupy trans występują m.in. w pełnotłustym nabiale, słodkich i słonych przekąskach czy czerwonym mięsie. Jeśli spożywamy tego typu produkty, to dochodzi do wzrostu poziomu we krwi cholesterolu LDL, czyli tego „złego”. Jest to szczególnie groźne, jeżeli jednocześnie eliminujemy z diety produkty zawierające „dobry” cholesterol HDL.
A gdzie można znaleźć cholesterol HDL? Głównie w tzw. żywności funkcjonalnej, która z uwagi na skład korzystnie wpływa na nasz organizm. Są to np. orzechy, pestki dyni, ryby, płatki zbożowe czy tłuszcze roślinne. Te ostatnie mają dodatkowo sterole roślinne i – jak wykazują badania – skutecznie walczą z nadmiarem złego cholesterolu.
Wysoki cholesterol – równowaga jest istotna
Przeanalizowanie przyjmowanych pokarmów to nie tylko możliwość zgubienia nadprogramowych kilogramów. Równowaga jest ważna, bo gdy w organizmie brakuje dobrego cholesterolu, to nie radzi on sobie z redukowaniem tego złego. Może to doprowadzić do rozwoju chorób układu krążenia, w tym wspomnianej miażdżycy.