Wednesday, March 22, 2023
Home / PARTNER MK  / Zrób test, pokonaj nadwrażliwość pokarmową

Zrób test, pokonaj nadwrażliwość pokarmową

Chcesz schudnąć, ale mimo diety i ćwiczeń waga stoi w miejscu? Być może to objaw nadwrażliwości pokarmowej. Może czas na test?

nadwrażliwość pokarmowa, test MRT, portal Miasto KObiet

Nadwrażliwość pokarmowa może powodować duży dyskomfort i problemy ze zdrowiem, warto wykonać test MRT, by zdiagnozować, co nam nie służy / fot. Fotolia

Chcesz schudnąć, ale mimo diety i ćwiczeń waga stoi w miejscu? Być może to objaw nadwrażliwości pokarmowej. Drogą do uwolnienia się od tej dolegliwości jest test MRT*, o którym opowiada dr Joanna Dąbrowska -Juszczak.

 

Co to jest test MRT?
Test MRT, czyli Test Uwalniania Mediatorów to metoda wykrywania nadwrażliwości pokarmowej na poszczególne substancje zawarte w jedzeniu
i w powszechnie stosowanych dodatkach do żywności. Określa intensywność tej dolegliwości, a jednocześnie daje możliwość dostosowania odpowiedniego programu żywieniowego w celu jej zlikwidowania.

Na czym polega test?
Metoda polega na pobraniu próbki krwi, którą poddaje się działaniu antygenów zawartych
w różnych pokarmach. Następnie obserwuje się reakcję leukocytów (białych krwinek odpowiedzialnych za odporność) na antygen. Jeśli zmienia się ich objętość, oznacza to, że doszło do uwolnienia mediatora zapalnego, co może powodować nadwrażliwość pokarmową.

Czym są mediatory zapalne?
To substancje chemiczne, uwalniane w wyniku reakcji antygenu, zawartego w danym produkcie, z komórkami układu odpornościowego. Powodują uszkodzenia tkanek, pobudzenie receptorów bólowych czy skurcze mięśni gładkich, a to odpowiada za objawy nadwrażliwości pokarmowej.

Kto może poddać się testom MRT?
Bardzo często pacjenci sami zgłaszają się na wykonanie testu MRT, gdy pomimo właściwej diety i aktywności fizycznej nie mogą schudnąć. Są więc zalecane osobom, które obserwują
u siebie nieprawidłowości związane z przemianą materii, a także tym, które po spożyciu jakichś pokarmów cierpią na nadwrażliwość pokarmową. Jeśli ktoś z powodu złego samopoczucia – np. długotrwałego uczucia zmęczenia czy nawracających bólów głowy wykonał wszystkie możliwe badania i lekarz bezradnie rozkłada ręce, gdyż wyniki tych badań okazały się prawidłowe, istnieje podejrzenie, że takie objawy są właśnie skutkiem nadwrażliwości pokarmowej i warto sięgnąć po test MRT.

Jakie są objawy nadwrażliwości?
Te najbardziej popularne to wzdęcia, zgaga czy bóle brzucha. Ale są także objawy, które pacjentowi wcale nie muszą się kojarzyć z nadwrażliwością pokarmową. Mogą pojawić się nawet po kilku dniach od zjedzenia danego produktu. Takich objawów jest bardzo dużo – zazwyczaj są to migreny, uczucie zmęczenia, zaburzenia snu czy zmiany skórne, takie jak wysypka, a nawet trądzik. Ale zdarzają się też poważniejsze, np. napadowe kołatanie serca.
Test MRT jest warunkiem wprowadzenia w życie programu żywieniowego LEAP**.

Czym dokładnie jest ten program?
Na pewno nie można nazwać go dietą w powszechnie rozumianym znaczeniu, bo nie ma na celu wyłącznie zmniejszenia masy ciała pacjenta. LEAP to zmiana nawyków żywieniowych, ma na celu zmniejszenie objawów nadwrażliwości pokarmowej. Polega na „uspokojeniu” układu immunologicznego, który wcześniej ciągle dostawał sygnały o zachodzących w organizmie reakcjach zapalnych, wywołanych nieprawidłowym żywieniem. Strategia dietetyczna jest dla każdego pacjenta indywidualnie zaprojektowana w oparciu o wynik testu MRT.

Jak wygląda dieta podczas stosowania programu – co można jeść i pić, a czego nie wolno?
W fazie, w której „uspokajamy” układ immunologiczny, pacjent powinien jeść jedynie te produkty, które w teście MRT zostały uznane za bezpieczne. Czyli takie, które nie powodują stanów zapalnych i nie są dla danej osoby szkodliwe. To samo dotyczy napojów. Jeśli test wykazał reakcję np. na kakao – należy je odstawić, pamiętając o tym, że może się ono znajdować również w czekoladzie, w lodach itp. Pacjent, który stosuje program LEAP, musi się nauczyć prawidłowego odżywiania. To pracochłonny proces, ponieważ polega na czytaniu etykiet wszystkich produktów, które kupujemy. Optymalną sytuację mamy wówczas, gdy mamy możliwość przygotowywania pokarmów w domu, gdyż wtedy mamy pewność, jakie dokładnie składniki stosujemy. Każdy z pacjentów, który wykonuje test MRT, jest w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym. Dodatkowo w ciągu pierwszego miesiąca ma miejsce co najmniej jedna wizyta kontrolna, która ma na celu ocenę postępów i ewentualne modyfikacje, jeśli jest taka konieczność.

Ile trwa stosowanie programu LEAP?
Właściwie całe życie, bo to nie dieta, tylko zmiana nawyków żywieniowych.

Rozmawiała Paulina Padzik

*MRT (Mediator Release Test)
– test uwalniania mediatorów
**LEAP (Lifestyle Eating and Performance) – styl życia, odżywianie i sprawność

 

joanna-dabrowska-juszczak

dr Joanna Dąbrowska-Juszczak

Centrum Medycyny Nowoczesnej TRICLINIUM, Warszawa, al. Komisji Edukacji Narodowej 47, lokal 13 (200 m od metra Natolin), tel. 22 403 40 34, 794 375 715, fax 22 403 50 35, www.triclinium.pl, recepcja@triclinium.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ