
Smakowicie i zdrowo / fot. Aneta Pondo
Lubimy odkrywać nowe smaki. Nie zamierzamy namawiać was do przejścia na wegetarianizm czy weganizm, jednak pokażemy wam, że takie smakołyki mogą być naprawdę doskonałe dla podniebienia i w pełni zaspokoją głód, zastępując pełnowartościowy nie-wege posiłek. Zaczynamy!
Zdecydowałyśmy się przetestować przepis na pasztet soczewicowy z żurawiną od Marty Dymek z Jadłonomii. Jak wyszło? Dokładnie tak, jak wygląda, czyli wyśmienicie! Dodałyśmy do całego posiłku jeszcze coś od siebie, ale o tym w następnej notce.
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 20 x 11 cm:
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
100 ml oleju
2 cebule
4 łyżki suszonej żurawiny
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Porady:
Żeby pasztet był jeszcze lepszy i nie miał wilgotnego spodu najlepiej jest piec go w foremce posmarowanej olejem oraz grubo wysypaną bułką tartą lub w wersji bezglutenowej mielonymi orzechami.
Jeśli po upływie czasu pasztet nie ma złotego wierzchu należy dopiekać go kolejne 10 – 15 minut.
Smacznego!