Zobacz najlepsze przepisy na rozgrzewające zimowe kawy!
W tym sezonie zimowa aura jest dla nas wyjątkowo nieprzyjemna. Zamiast śnieżnego puchu z nieba leci nam za kołnierz lodowaty deszcz, wiatr zrywa czapki z głów, a promienie słoneczne nie mają szans przedrzeć się przez
W tym sezonie zimowa aura jest dla nas wyjątkowo nieprzyjemna. Zamiast śnieżnego puchu z nieba leci nam za kołnierz lodowaty deszcz, wiatr zrywa czapki z głów, a promienie słoneczne nie mają szans przedrzeć się przez grube zasłony ciemnoszarych chmur. Jak poprawić sobie humor w takie ponure i chłodne dni? Oczywiście dobrą rozgrzewającą kawą!
Kawa dobra na wszystko
Gdy wracamy do domu z pracy, marzymy o chwili wypoczynku i relaksu. Chcemy zapomnieć o nieprzyjemnej pogodzie, zimnym deszczu oraz przenikającym nawet najgrubszy płaszcz lodowatym wietrze. Z radością myślimy o kubku pełnym aromatycznego napoju, który nie tylko poprawi nam humor i doda energii, lecz także porządnie rozgrzeje. Czasami wystarczy dodać zaledwie odrobinę syropu smakowego, szczyptę korzennych przypraw czy kawałki owoców, aby nasza ulubiona kawa nabrała zupełnie innego smaku.
Aromatyczne latte migdałowe
Jeśli jesteś wielbicielką delikatnej latte, koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakuje ona z dodatkiem słodkich migdałów. Do przyrządzenia jednej szklanki takiego napoju potrzebujesz 100 ml tłustego mleka, kapsułki z ulubioną kawą espresso, odrobiny syropu migdałowego, kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz kilku płatków migdałowych do dekoracji.
Na początku spień mleko, dodaj do niego łyżkę syropu i bardzo delikatnie zamieszaj. Przełóż piankę do wysokiej szklanki. Następnie wykorzystaj ekspres do kawy na kapsułki i przygotuj espresso, które następnie dodasz do spienionego mleka. Powstałą na latte piankę udekoruj startą czekoladą oraz kilkoma płatkami migdałowymi. Taki napój najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy to aromat kawy miesza się z delikatnym zapachem mleka, migdałów oraz wiórków czekoladowych.
Rozgrzewające cappuccino z nutką orientu
Wystarczy jeden łyk tego wyjątkowego napoju byś przeniosła się myślami do ciepłych, pachnących korzennymi przyprawami Indii. Orientalną nutę zapewnią kapsułki do kawy od Nespresso zawierające indyjską robustę poddawaną procesowi monsunowania. Dzięki tej oryginalnej i bardzo wymagającej obróbce ziaren napój zyskuje jedyny w swoim rodzaju korzenny smak.
Najpierw przygotuj 60 ml ciepłej pianki w swojej ulubionej filiżance do cappuccino. Następnie dodaj odrobinę syropu cynamonowego i delikatnie zamieszaj. Zaparz espresso i ostrożnie przelej do filiżanki, tak aby na wierzchu powstała warstwa gęstej pianki. Wierzch napoju posyp szczyptą mielonego cynamonu i goździków. Kawę podawaj zaraz po przygotowaniu. Jej orientalny smak uzupełniony pikantnymi przyprawami potrafi rozgrzać nawet w najchłodniejsze zimowe dni!
Mocha i słony karmel – prawdziwa smakowa rozkosz
Jeśli masz w kuchni czekoladę ze słonym karmelem, koniecznie wykorzystaj ją do przyrządzenia tej pysznej kawy. Mocha to rodzaj latte wzbogacony smakiem mlecznej bądź gorzkiej czekolady, dzięki której napój nabiera aksamitnej konsystencji oraz delikatnie kakaowego smaku.
Czego będziesz potrzebować do przyrządzenia tej kawy? Ekspresu do kawy na kapsułki, syropu o smaku słonego karmelu, kapsułki do kawy z espresso, 100 ml tłustego mleka, kawałka czekolady oraz karmelu lub sosu karmelowego do dekoracji.
Najpierw spień ciepłe mleko tak, aby utworzyła się gęsta pianka. Przygotuj filiżankę do cappuccino i ułóż na jej dnie dwie kostki czekolady ze słonym karmelem. W ekspresie do kawy na kapsułki zrób espresso, natychmiast przelej je do filiżanki, a następnie delikatnie wlej gorące mleko wraz z pianką. Wierzch kawy możesz posypać rozkruszonym karmelem, lub ozdobić sosem karmelowym. Gorące mleko rozpuści kostki czekolady znajdujące się na dnie napoju, dzięki czemu zwykłe espresso nabierze zupełnie innego charakteru.
Dzięki ekspresowi do kawy na kapsułki, np. marki Nespresso, w ciągu zaledwie kilku chwil możesz wyczarować oryginalne rozgrzewające napoje, które zaskoczą smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy kawy. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni!
źródło: materiał Partnera MK