Złote mleko – przepis na pewne polepszenie odporności w tym sezonie
Życzymy sobie odporności, ale czy potrafimy same o nią zadbać? Poznaj przepis na złote mleko
Trwa jesień, a wraz z nią katar i słabe samopoczucie. Złote mleko to idealne rozwiązanie na wzmocnienie naszego systemu immunologicznego. Dzięki tej tajemniczej miksturze, która szturmem podbija Instagram, zadbasz o swoje zdrowie. W 10 minut przygotujesz napój, który rozgrzewa, smakuje i polepsza naszą odporność
Co kryje się pod nazwą złote mleko?
Przepis na złote mleko jest już znany od starożytności i od wieków służy polepszeniu odporności. Głównym składnikiem jest mleko i kurkuma. To właśnie dzięki azjatyckiej przyprawie napój ma wyrazisty złoty kolor. Złote mleko zachwyca niepowtarzalnym zapachem i smakiem – lekko pikantnym oraz słodkim mlecznym aromatem.
Dlaczego kurkuma jest taka zdrowa?
Działanie kurkumy wynika z obecności związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Jednym z kurkuminoidów jest kurkumina – o właściwościach przeciwzapalnych. Niestety, jest bardzo słabo wchłaniana do organizmu, aby odczuć efekty jej spożywania należy równocześnie stosować piperynę (znajduje się w czarnym pieprzu) dzięki, której zwiększa się wchłanianie kurkuminy o 2000 proc. Piperyna pozytywnie wpływa na proces trawienny ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach. Poprzez spożywanie kurkumy dostarczamy do organizmu witaminy B i E oraz składniki mineralne. Ma ona duży wpływ na nasz mózg, sprawdza się w stanach depresji czy w terapiach towarzyszącym leczeniu nowotworów. Według naukowców z USA ma ona działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Przepis na złote mleko
– 1 szklanka mleka (może być roślinne lub krowie)
– 1,5 łyżeczki kurkumy
– pół ząbka czasku lub szczypta imbiru
– 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
Do ciepłego mleka dodajemy kurkumy i czosnku lub imbiru (najlepiej gdy będą utarte). Po dodaniu składników lekko gotujemy a na końcu dodajemy miodu.
Złote mleko wg Agnieszki Maciąg
Od lat złote mleko poleca Agnieszka Maciąg, której pasją stało się pisanie i poznawanie smaków rzeczywistości, nie tylko tych kulinarnych. Przepis propagatorki zdrowego stylu życia pozbawiony jest czosnku. Dobrej jakości kurkuma, mleko roślinne, szczypta pieprzu, łyżeczka masła klarowanego lub oleju migdałowego, jasny miód, imbir, cynamon, kardamon, odrobina gałki muszkatołowej w zupełności wystarczą.
Zuza Chmura