Zjedz mięso, zostaw ziemniaki… a może odwrotnie? 3 przepisy na dania z ziemniaków
Pieczone ziemniaki z karmelem i wędzoną śliwką, pyry z gzikiem czy migdałowe ciasto ziemniaczane - co wybierasz?
Pieczone, smażone, gotowane – kochamy ziemniaki pod każdą postacią. Podajemy je na co dzień i od święta – gniecione, ze śmietaną, zasmażką, masłem i świeżym koperkiem, a nawet w wydaniach na słodko. Są niezawodnym źródłem energii i błonnika oraz zajmują jedno z najwyższych miejsc w indeksie sytości, więc doskonale sprawdzają się przy odchudzaniu. Na czym polega fenomen ziemniaków i na ile sposobów możemy je przyrządzić? Odpowiedź znajdziemy w najnowszej książce kulinarnej Kasi i Zosi Pilitowskich „Ziemniak”. Premiera książki odbędzie się 15 września, a my już dziś zdradzamy 3 przepisy autorstwa niezawodnego duetu mamy i córki na pyszne i zaskakujące w swej prostocie dania z udziałem ziemniaków
Pieczone ziemniaki z karmelem i wędzoną śliwką
Nie byłabym sobą, gdybym przy okazji tego przepisu nie wspomniała o susce sechlońskiej, wędzonej śliwce z Małopolski, naszej dumie regionalnej. […] Śliwki z odmiany śliwy domowej są wędzone w ciepłym dymie w suśniach, które opala się drewnem bukowym przez 4–6 dni. Sama nazwa „suska” oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, „sechlońska” zaś pochodzi od nazwy wsi Sechna, gdzie tradycje uprawy śliw sięgają XVIII wieku. […] W naszej wegetariańskiej i wegańskiej kuchni wykorzystujemy suskę sechlońską, aby zastąpić nią umamiczny wędzony aromat mięsa
Składniki:
1 kg ziemniaków
120 ml oleju
150 g wędzonych śliwek, najlepiej
suski sechlońskiej lub wilgotnych
suszonych śliwek
50 g masła
6 łyżek miodu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierz ziemniaki, pokrój je na duże kawałki i ugotuj w posolonej wodzie, uważając, aby się nie rozpadły. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wrzuć ziemniaki, polej je olejem, wymieszaj, aby dokładnie się w nim omaściły. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut, aż ziemniaki będą chrupiące i nabiorą złotego koloru. Od czasu do czasu obracaj je delikatnie, żeby równomiernie się przyrumieniły. Po tym czasie włącz górną grzałkę i piecz ziemniaczki jeszcze 10 minut. Wyjmij formę z piekarnika i ostrożnie odlej z niej większość tłuszczu do metalowej lub wytrzymałej na wysokie temperatury miski. Dodaj do ziemniaków 1 ⁄₂ łyżeczki soli i śliwki, delikatnie wymieszaj. Wstaw z powrotem do piekarnika jeszcze na 5 minut.
W tym czasie przygotuj miodowy karmel. W rondelku rozpuść masło, włóż do niego miód i mieszaj, aż się połączą. Tuż przed podaniem wymieszaj ziemniaki i śliwki z karmelem. Przełóż do głębokiego półmiska i podawaj od razu. My dodatkowo oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem.
W wersji wegańskiej miód możesz zastąpić syropem klonowym lub z agawy albo zrobić klasyczny karmel z cukru i wody. Zamiast masła użyj oleju spod upieczonych ziemniaczków.
Pyry z gzikiem
Wielkopolanie są dumni ze swoich tradycji, co nas nie dziwi, bo my, w Galicji, też chwalimy się swoją. Dalej chodzą na szagę, wyprowadzają kejtra, po mieście jeżdżą bimbą, a na obiad jedzą pyry z gzikiem. Słowo „pyra” podobno pochodzi od Peru, jej rodzinnego domu. Tak czy inaczej, pyry trafiły do Poznania w XVIII wieku razem z Bambrami, niemieckimi osadnikami, którzy również pozostawili po sobie ślad w kulinarnym słowniku. Jeśli zamówicie w stolicy Wielkopolski bambrzok, na stole pojawi się pieczony placek ziemniaczany, inaczej pyrczok, rejbak, kartoflak albo… kugel.
Składniki:
6 dużych ziemniaków
(liczba ziemniaków zależy od liczby osób, głodu i od tego, czy później jeszcze coś jemy. Tu zakładamy dwa ziemniaki na osobę)
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g tłustego twarogu
100 g śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
1 ⁄₄ pęczka natki pietruszki
6 łyżeczek masła
sól
pieprz
dobry olej roślinny tłoczony na zimno, najlepiej rydzowy lub lniany
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dobierz tak, aby były tej samej wielkości. Przed gotowaniem dokładnie je wyszoruj. Nastaw duży gar z lekko posoloną wodą. Ugotuj lub – jak mówią Wielkopolanie – upitraś ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane. Twaróg rozdrobnij widelcem, ma być grudkowaty. Dodaj śmietanę.
Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i natkę pietruszki grubo posiekaj. Dodaj to wszystko do sera, wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedź. Przekrój wzdłuż do połowy, ale uważaj, żeby nie przekroić całkiem na pół, włóż do środka łyżeczkę masła, twarożek i lekko ściśnij. Jeśli masz olej rydzowy lub lniany, to polej nim ziemniaki. A najprościej – połóż każdemu dwa ziemniaki na talerzu, obok twarożek, masło i polej ziemniaki olejem.
Migdałowe ciasto ziemniaczane
Składniki:
500 g ziemniaków
6 jajek
200 g cukru pudru + do posypania
150 g zmielonych migdałów
szczypta soli
1 łyżeczka olejku migdałowego
100 g płatków migdałowych do posypania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Gorące utłucz na gładkie purée. Oddziel żółtka od białek. Żółtka z cukrem pudrem ubij mikserem na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do ziemniaków dodaj migdały, masę z żółtkami i dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj olejek migdałowy, pianę z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Okrągłą formę (o średnicy 18–20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj je łyżką. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut, po czym uchyl piekarnik i studź przez godzinę. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Przeczytaj koniecznie: Śniadanie u Pilitowskich
O książce
Po sukcesie książki „Jajko” pozytywnie zakręcony duet mamy i córki z krakowskiej kawiarni „Ranny Ptaszek” zabiera nas w ziemniaczaną podróż! I to dosłownie, bo w książce znajdziemy potrawy z ziemniakiem w roli głównej ze wszystkich stron świata. Oprócz rodzimych pyszności (takich jak pyzy, cepeliny, kluski śląskie) w „Ziemniaku” znajdziemy przepis na bombajskie ziemniaczki Vada Paw, afrykańską zupę z masłem orzechowym czy znane wszystkim miłośnikom nart austriackie rosti. „Ziemniak” to pięknie wydana książka, która inspiruje do przyrządzenia prawdziwej skrobiowej uczty!
koala 10 września, 2021
Mam lepszy pomysł, ugotuj tyle, żeby zjeść na styk 😉