Tuesday, September 28, 2021
Home / POLECAMY  / Zjedz mięso, zostaw ziemniaki… a może odwrotnie? 3 przepisy na dania z ziemniaków

Zjedz mięso, zostaw ziemniaki… a może odwrotnie? 3 przepisy na dania z ziemniaków

Pieczone ziemniaki z karmelem i wędzoną śliwką, pyry z gzikiem czy migdałowe ciasto ziemniaczane - co wybierasz?

Miska z ziemniakami

Pieczone, smażone, gotowane – kochamy ziemniaki pod każdą postacią / fot. Wydawnictwo Buchmann

Pieczone, smażone, gotowane – kochamy ziemniaki pod każdą postacią. Podajemy je na co dzień i od święta – gniecione, ze śmietaną, zasmażką, masłem i świeżym koperkiem, a nawet w wydaniach na słodko. Są niezawodnym źródłem energii i błonnika oraz zajmują jedno z najwyższych miejsc w indeksie sytości, więc doskonale sprawdzają się przy odchudzaniu. Na czym polega fenomen ziemniaków i na ile sposobów możemy je przyrządzić? Odpowiedź znajdziemy w najnowszej książce kulinarnej Kasi i Zosi Pilitowskich „Ziemniak”. Premiera książki odbędzie się 15 września, a my już dziś zdradzamy 3 przepisy autorstwa niezawodnego duetu mamy i córki na pyszne i zaskakujące w swej prostocie dania z udziałem ziemniaków

 

Pieczone ziemniaki z karmelem i wędzoną śliwką

Nie byłabym sobą, gdybym przy okazji tego przepisu nie wspomniała o susce sechlońskiej, wędzonej śliwce z Małopolski, naszej dumie regionalnej. […] Śliwki z odmiany śliwy domowej są wędzone w ciepłym dymie w suśniach, które opala się drewnem bukowym przez 4–6 dni. Sama nazwa „suska” oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, „sechlońska” zaś pochodzi od nazwy wsi Sechna, gdzie tradycje uprawy śliw sięgają XVIII wieku. […] W naszej wegetariańskiej i wegańskiej kuchni wykorzystujemy suskę sechlońską, aby zastąpić nią umamiczny wędzony aromat mięsa

Pieczone ziemniaki podane na talerzu ze śliwkami

Pieczone ziemniaki z karmelem i wędzoną śliwką / fot. wydawnictwo Buchmann

Składniki:

1 kg ziemniaków
120 ml oleju
150 g wędzonych śliwek, najlepiej
suski sechlońskiej lub wilgotnych
suszonych śliwek
50 g masła
6 łyżek miodu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierz ziemniaki, pokrój je na duże kawałki i ugotuj w posolonej wodzie, uważając, aby się nie rozpadły. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wrzuć ziemniaki, polej je olejem, wymieszaj, aby dokładnie się w nim omaściły. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut, aż ziemniaki będą chrupiące i nabiorą złotego koloru. Od czasu do czasu obracaj je delikatnie, żeby równomiernie się przyrumieniły. Po tym czasie włącz górną grzałkę i piecz ziemniaczki jeszcze 10 minut. Wyjmij formę z piekarnika i ostrożnie odlej z niej większość tłuszczu do metalowej lub wytrzymałej na wysokie temperatury miski. Dodaj do ziemniaków 1 ⁄₂ łyżeczki soli i śliwki, delikatnie wymieszaj. Wstaw z powrotem do piekarnika jeszcze na 5 minut.

W tym czasie przygotuj miodowy karmel. W rondelku rozpuść masło, włóż do niego miód i mieszaj, aż się połączą. Tuż przed podaniem wymieszaj ziemniaki i śliwki z karmelem. Przełóż do głębokiego półmiska i podawaj od razu. My dodatkowo oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem.

W wersji wegańskiej miód możesz zastąpić syropem klonowym lub z agawy albo zrobić klasyczny karmel z cukru i wody. Zamiast masła użyj oleju spod upieczonych ziemniaczków.

 

Pyry z gzikiem

Wielkopolanie są dumni ze swoich tradycji, co nas nie dziwi, bo my, w Galicji, też chwalimy się swoją. Dalej chodzą na szagę, wyprowadzają kejtra, po mieście jeżdżą bimbą, a na obiad jedzą pyry z gzikiem. Słowo „pyra” podobno pochodzi od Peru, jej rodzinnego domu. Tak czy inaczej, pyry trafiły do Poznania w XVIII wieku razem z Bambrami, niemieckimi osadnikami, którzy również pozostawili po sobie ślad w kulinarnym słowniku. Jeśli zamówicie w stolicy Wielkopolski bambrzok, na stole pojawi się pieczony placek ziemniaczany, inaczej pyrczok, rejbak, kartoflak albo… kugel.

Ziemniak podany z gzikiem

Pyry z gzikiem / fot. wydawnictwo Buchmann

Składniki:

6 dużych ziemniaków
(liczba ziemniaków zależy od liczby osób, głodu i od tego, czy później jeszcze coś jemy. Tu zakładamy dwa ziemniaki na osobę)
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g tłustego twarogu
100 g śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
1 ⁄₄ pęczka natki pietruszki
6 łyżeczek masła
sól
pieprz
dobry olej roślinny tłoczony na zimno, najlepiej rydzowy lub lniany

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobierz tak, aby były tej samej wielkości. Przed gotowaniem dokładnie je wyszoruj. Nastaw duży gar z lekko posoloną wodą. Ugotuj lub – jak mówią Wielkopolanie – upitraś ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane. Twaróg rozdrobnij widelcem, ma być grudkowaty. Dodaj śmietanę.

Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i natkę pietruszki grubo posiekaj. Dodaj to wszystko do sera, wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedź. Przekrój wzdłuż do połowy, ale uważaj, żeby nie przekroić całkiem na pół, włóż do środka łyżeczkę masła, twarożek i lekko ściśnij. Jeśli masz olej rydzowy lub lniany, to polej nim ziemniaki. A najprościej – połóż każdemu dwa ziemniaki na talerzu, obok twarożek, masło i polej ziemniaki olejem.

 

Migdałowe ciasto ziemniaczane

Ciasto z ziemniaków

Migdałowe ciasto ziemniaczane / fot. wydawnictwo Buchmann

Składniki:

500 g ziemniaków
6 jajek
200 g cukru pudru + do posypania
150 g zmielonych migdałów
szczypta soli
1 łyżeczka olejku migdałowego
100 g płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Gorące utłucz na gładkie purée. Oddziel żółtka od białek. Żółtka z cukrem pudrem ubij mikserem na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do ziemniaków dodaj migdały, masę z żółtkami i dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj olejek migdałowy, pianę z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Okrągłą formę (o średnicy 18–20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj je łyżką. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut, po czym uchyl piekarnik i studź przez godzinę. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Przeczytaj koniecznie: Śniadanie u Pilitowskich

 

O książce

Okładka książki

Książka „Ziemniak” Kasi i Zosi Pilitowskich / Wydawnictwo Buchmann

Po sukcesie książki „Jajko” pozytywnie zakręcony duet mamy i córki z krakowskiej kawiarni „Ranny Ptaszek” zabiera nas w ziemniaczaną podróż! I to dosłownie, bo w książce znajdziemy potrawy z ziemniakiem w roli głównej ze wszystkich stron świata. Oprócz rodzimych pyszności (takich jak pyzy, cepeliny, kluski śląskie) w „Ziemniaku” znajdziemy przepis na bombajskie ziemniaczki Vada Paw, afrykańską zupę z masłem orzechowym czy znane wszystkim miłośnikom nart austriackie rosti. „Ziemniak” to pięknie wydana książka, która inspiruje do przyrządzenia prawdziwej skrobiowej uczty!

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    koala 10 września, 2021

    Mam lepszy pomysł, ugotuj tyle, żeby zjeść na styk 😉

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach