Tuesday, August 3, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zjedz burgera!

Zjedz burgera!

Znasz zalety własnoręcznie przyrządzonego burgera? Po pierwsze wiesz z czego jest zrobione, po drugie możesz go zrobić z czego tylko chcesz, z czym tylko chcesz

Burgery podpiekane

Burgery podpiekane / fot. materiał prasowy

Burgery to hit ostatnich miesięcy, mimo że przybyły do Polski już na początku lat 90-tych, razem z popularnymi fast-foodami. W Stanach burger to tradycyjne danie, którego podstawą jest mięso wołowe. Z kolei u nas, według raportu Foodpanda, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia online, często decydujemy się na różne warianty tego klasyka – burgery wegetariańskie, meksykańskie, a nawet w wersji francuskiej, z rukolą i camembert. W końcu burger burgerowi nierówny, a to z czym go podamy, zależy tylko od naszej wyobraźni.

Burgery łososiowe

Burgery łososiowe

Burgery łososiowe / fot. materiał prasowy

Potrzebujemy:

– 0,5 kg łososia (filet)

– Cytrynę

– Sól i pieprz do smaku, (ewentualnie marynata do ryb)

Dodatki:

– Bułki pszenne

– Rukola

– Czosnek

– Majonez (kilka łyżek)

– Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, marynujemy ulubioną przyprawa do ryb. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na patelni z obu stron lub grillujemy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając czosnek z majonezem. Bułki kroimy na pół i wstawiamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby były ciepłe. Dół bułki smarujemy sosem, na to kładziemy umytą rukolę. Następną warstwę tworzy kotlet, który nakładamy odrobinę sosu, na to połówki pomidorków koktajlowych. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Burgery podajemy zaraz po przygotowaniu.

Burgery podpiekane

Burgery podpiekane

Burgery podpiekane / fot. materiał prasowy

Potrzebujemy:

– 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub tofu

– Żółtko

– Łyżkę oliwy

– Pietruszkę

– Zioła prowanslaskie

– Sól, pieprz do smaku

Dodatki:

– Bułki grahamki

– Mix sałat

– Awokado

– Pomidor

– Czerwona cebula

– Majonez (kilka łyżek)

– Ketchup (kilka łyżek)

– Musztarda (kilka łyżek)

– Papryka w proszku

Przygotowanie:

Mięso mielone lub, w wersji wegetariańskiej tofu, doprawiamy do smaku, łączymy z żółtkiem, oliwą, ziołami oraz posiekaną pietruszką. Formujemy kotlety, które dokładnie obsmażamy z każdej strony. Sałatę myjemy, pomidora i cebulę kroimy w plasterki. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy sos. Łączymy ketchup, majonez i musztardę, doprawiając papryką w proszku. Bułki kroimy na pół i lekko podsmażamy na patelni. Dół bulki smarujemy sosem. Na to kładziemy sałatę. Następną warstwą jest kotlet, na którego kładziemy plasterek pomidora i cebuli. Na górę dajemy sos. Następnie dekorujemy burgera kawałkami awokado. Składniki są oczywiście kwestią naszych upodobań kulinarnych , można je dowolnie dobierać i łączyć.

Smacznego!

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach