Sunday, January 19, 2025
Home / Zdrowie  / Medycyna naturalna  / Zioła na odporność i wzmocnienie organizmu. Jakie wybrać?

Zioła na odporność i wzmocnienie organizmu. Jakie wybrać?

Okres jesienno-zimowych infekcji juz rozpoczęty. Sprawdź, które zioła wzmocnią organizm

Wzmocnienie układu odpornościowego

Jakie zioła wspomogą system odpornościowy?/ il. Canva

Zioła na odporność to naturalne remedium, które może znacząco wspomóc nas w okresie jesienno–zimowych infekcji. Rośliny o działaniu pobudzającym do pracy układ odpornościowy zwane są immunostymulatorami. Należy do nich wiele gatunków powszechnie znanych z kuchni czy ogrodu. Jakie zioła na odporność wybrać? Czytaj dalej i przekonaj się, które popularne zioła na wzmocnienie organizmu są najlepsze

 

Jeśli dopadła cię jesienna chandra sięgnij po zioła na wzmocnienie. Niektóre zioła na odporność organizmu znajdziesz w swojej kuchni i ogrodzie.

 

Zobacz też:

Migrena – jak leczyć? Przyczyny i objawy

 

Czarny bez – właściwości i działanie

Sok z owoców czarnego bzu działa na wzmocnienie odporności

OPIS ZDJĘCIA: Bez czarny właściwości wzmacniające zawdzięcza m.in. flawonoidom i antocyjanom/ zdj. Canva

 

Krzewem znanym ze swych zdrowotnych właściwości jest Sambucus nigra czyli czarny bez. Na co i kiedy go stosować? Roślina ta jest używana w okresie przeziębień i jesienno-zimowych infekcji z uwagi na zawartość substancji wzmacniających układ odpornościowy. Jak stosować preparaty zawierające czarny bez? Na co pomaga ta lecznicza roślina?

Jakie właściwości ma czarny bez?

Sambucus nigra jest rośliną o szerokim spektrum zastosowań. Wykazuje właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odtruwające, wzmacniające, moczopędne, odśluzowujące, wirusobójcze, przeczyszczające i przeciwbiegunkowe.

 

Czarny bez jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, P i A. Działanie swoje zawdzięcza szeregowi substancji czynnych, do których należą m.in. flawonoidy, antocyjany, garbniki, kwasy fenolowe i organiczne.

 

Jak stosować czarny bez?

Czarny bez najczęściej stosuje się w celu zwalczania przeziębień z uwagi na właściwości przeciwbólowe, napotne i przeciwgorączkowe. Preparaty z tej rośliny pomocne są w chorobach układu oddechowego z towarzyszącym kaszlem mokrym, w biegunkach, w stanach zapalnych oraz w chorobach skóry.

 

W lecznictwie wykorzystywane są jego kwiaty i owoce, które przyjmuje się w formie ekstraktów, soków, syropów i naparów. W celu uzyskania optymalnych efektów zaleca się dzienne spożywanie 150 ml soku z czarnego bzu lub 50 ml syropu.

Zobacz koniecznie:

Shoty odpornościowe – jak skutecznie leczyć przeziębienie i wzmocnić odporność?

Jeżówka purpurowa na odporność

Kwiat o fioletoworóżowych płatkach i wypukłym niby kolczastym środku to jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea). Roślinę uprawia się jako ozdobę ogrodów oraz w celu pozyskania surowców leczniczych. Hodowla polowa jeżówki pozwala uzyskać ziele i korzeń rośliny. Wykazują one m.in. właściwości immunostymulujące, z których znana jest jeżówka. Na co pomaga i kiedy ją stosować?

Jeżówka na odporność. Jak stosować?

Najbardziej popularnym zastosowaniem jeżówki jest jej użycie w celu poprawy odporności. Substancje czynne występujące w roślinie wspomagają pracę systemu immunologicznego poprzez pobudzanie limfocytów do działania. Preparaty z jeżówki podnoszą ogólną odporność organizmu i zmniejszają podatność na wszelkie infekcje.

 

Napar z kwiatów jeżówki

Regularnie stosowany napar z kwiatów i ziela jeżówki wzmacnia odporność/ zdj. Canva

 

Jeżówkę można stosować w formie nalewek, syropów, suplementów czy naparów i odwarów. Najlepsze działanie profilaktyczne uzyska się stosując ją regularnie przez 3-4 tygodnie po 200ml naparu do 3 razy dziennie, potem robimy 14-dniową przerwę. W przypadku infekcji preparaty z jeżówką zaleca się spożywać maksymalnie przez 10 dni.

Jeżówka – właściwości

Poza działaniem wzmacniającym i stymulującym układ odpornościowy do pracy jeżówkę ceni się m.in. za właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwgorączkowe, napotne i przeciwbólowe.

Dzika róża – na co pomaga?

Napój z owoców dzikiej róży bogaty jest w witaminę C

Na co dzika róża? Jej owoce wspierają układ odpornościowy/ zdj. Canva

Regularnie stosowana witamina C może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby. Najlepiej jest dostarczać ją wraz z pożywieniem, jedząc świeże warzywa i owoce. Najwięcej dobrze przyswajalnej witaminy C znajduje się w świeżych owocach dzikiej róży (Rosa canina). Niektóre odmiany zawierają nawet do 2000 mg wit. C na 100 g surowca.

 

Witamina C odpowiada za wzmacniające właściwości rośliny. Jak działają inne składniki, które zawiera dzika róża? Na co i kiedy ją stosować?

Na co jest dzika róża i jak ją stosować?

Owoce dzikiej róży to bogactwo flawonoidów, które działają przede wszystkim antyoksydacyjnie i stabilizująco na ściany naczyń włosowatych.

Sprawdź też

Pokrzywa – na co? Wszystko co warto o niej wiedzieć

Naturopatka Natalia Samarec potwierdza pozytywny wpływ dzikiej róży na układ krążenia. Na swoim kanale YouTube „Zdrowie, Uroda, Fitoterapia” opowiada o działaniu i wykorzystaniu jej owoców.

 

Jakie właściwości ma dzika róża? Owoce dzikiej róży wykazują działanie m.in. przeciwzapalne, wzmacniające, moczopędne, żółciopędne, antyoksydacyjne, witaminizujące, oczyszczające, regenerujące, odtruwające, antynowotworowe.

Aronia – na co pomaga?

Owoce aronii wzmacniają organizm

Na co jest aronia? Pomaga w walce z przeziębieniem/ zdj. Canva

 

Owoce aronii są bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Zawierają aż 2080 mg polifenoli na 100 g świeżej masy surowca. Największą grupę stanowią procyjanidyny i antocyjany, które odpowiadają za działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne rośliny. O tym, na co pomaga aronia opowiada profesorka z PWSZ w Krośnie Iwona Wawer.

 

 

Aronia – właściwości

W lecznictwie najczęściej stosuje się syrop i sok z aronii. Świeże owoce i przetwory to dobre środki witaminizujące. Syrop używa się do wyrobu preparatów wzmacniających, przeciwgorączkowych i wykrztuśnych.

 

Jakie właściwości ma aronia? Charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, ściągającym i przeciwcukrzycowym. Dodatkowo owoce aronii obniżają ciśnienie krwi, normalizują krążenie i uzupełniają niedobory witamin i soli mineralnych.

Aronia. Na co i kiedy stosować preparaty z aronią?

Dla utrzymania odporności i zmniejszenia prawdopodobieństwa infekcji zaleca się codzienne picie 50 ml soku z aronii. Ostrożność powinny zachować osoby z niskim ciśnieniem krwi. Nie zaleca się też stosowania aronii u cierpiących na schorzenia układu krążenia.

Żeń-szeń – właściwości. Na co pomaga?

Korzeń żeń-szenia wzmacnia organizm

Żeń-szeń. Na co pomaga? Jego korzeń to bogactwo wzmacniających ginsenozydów/ zdj. Canva

Surowcem tej rośliny jest korzeń. Zawiera on wiele substancji czynnych, z których najbardziej cenione są saponiny triterpenowe – ginsenozydy. Dzięki nim roślina wzmacnia organizm i ma wszechstronne zastosowanie lecznicze. Na co pomaga żeń-szeń?

Żeń szeń – chiński korzeń mocy. Na co jest żeń–szeń wg TCM?

Żeń-szeń jest popularną rośliną stosowaną w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej już od 5000 lat. Wykorzystuje się trzy odmiany o różnych właściwościach i specyfice, które zależą od tego, skąd pochodzi i jak przetwarzany jest żeń-szeń. Na co najlepiej go zastosować? Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) w TMC nazywany jest Ren Shen. Jest najpopularniejszym z gatunków i to on wykorzystywany jest w celu wzmocnienia i poprawienia funkcji organizmu. Działa rozgrzewająco, wzbudza i harmonizuje energię życiową Qi. Poleca się go dla osób przemęczonych i osłabionych, o wychłodzonym organizmie, a także dla tych z zaburzeniami apetytu i koncentracji, przy problemach z bezsennością i będących w okresie wzmożonego stresu. Inne stosowane gatunki to żeń-szeń koreański Hong Shen i żeń-szeń amerykański (Panax quinquefolius) Xi Yang Shen. Pierwszy z nich ma właściwości podobne do żeń-szenia Ren Shen, drugi działa inaczej, np. nie ogrzewa, a ochładza.

Żeń-szeń – właściwości i zastosowanie

Roślina ta posiada szeroki wachlarz leczniczych właściwości. Żeń–szeń używany jest w okresie zmniejszonej odporności organizmu i w czasie rekonwalescencji po chorobach i zabiegach chirurgicznych. Działa wzmacniająco, pobudza funkcje życiowe i zwiększa wydolność organizmu. Poleca się go osobom wyczerpanym, osłabionym i mało odpornym, a także tym w podeszłym wieku. Ma właściwości wpływające na poprawę koncentracji, pamięci i zdolności poznawczych. Do innych właściwości żeń-szenia zaliczamy działanie m.in. antystresowe, antydiabetyczne, regulujące ciśnienie krwi, immunostymulujące, antyoksydacyjne i antywirusowe.

 

Żeń-szeń można przyjmować w formie naparów lub odwarów z surowca lub w postaci suplementów. Ogólnie przyjętą stosowaną dawką korzenia żeń-szenia jest ilość od 0,5 g do 2 g na dobę standaryzowanego ekstraktu.

Wiesiołek dwuletni – właściwości

Olej z wiesiołka zawiera NNKT

Wiesiołek – na co pomaga?/ zdj. Canva

Kolejną rośliną, którą warto wspomóc swoje zdrowie jest wiesiołek. Na co i jak go zastosować? Surowcem wiesiołka są nasiona, z których produkowany jest olej, będący bogactwem NNKT. Zawiera szczególnie dużo kwasu linolowego i gamma-linolenowego (GLA). Olej wiesiołkowy przyjmujemy w ilości od 1,5 do 3 g dziennie.

Wiesiołek – właściwości lecznicze

Wiesiołek dwuletni ma szereg właściwości regulujących ważne fizjologiczne funkcje organizmu.Wyróżnia się m.in. działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbólowe, regulujące, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.

 

Może cię zainteresować:

Zioła na nerki i układ moczowy

 

Preparaty z wiesiołka stosuje się w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, w leczeniu chorób dermatologicznych i w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Dzięki zawartości fitoestrogenów pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną i łagodzi dolegliwości PMS.

 

Olej z wiesiołka zwiększa ogólną odporność organizmu, dlatego stosuje się go jako środek wzmacniający. Zawarte w nim kwasy tworzą barierę przed wirusami, zapewniając ochronę m.in. przed chorobami gardła, oskrzeli i płuc.

Czosnek na odporność – właściwości lecznicze

Czosnek to naturalny antybiotyk

Czosnek właściwości zawdzięcza allicynie/ zdj. Canva

Popularną roślinę stosowaną przeciw przeziębieniom prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Jadalna cebula o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Zastosuj czosnek na odporność!

 

Jak przyjmować czosnek? Dla zachowania profilaktyki w okresie okołoprzeziębiennym, czosnek należy przyjmować w ilości 5 g świeżego surowca dziennie do posiłku lub na czczo.

Czosnek właściwości lecznicze

„Przed erą antybiotyków czosnek był w powszechnym użyciu jako chroniący przed chorobami zakaźnymi, mającymi charakter epidemii.” – czytamy w książce doktora Ożarowskiego „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”. Medycyna poszła już znacznie do przodu, a czosnek do dziś wykorzystuje się jako naturalny lek przeciwko przeziębieniom.

 

 

Najsilniejszą substancją zawartą w czosnku jest alliina, która pod wpływem zmiażdżenia ząbka rozpada się do leczniczej allicyny. Odpowiada ona za właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze czosnku. Ponadto wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejsza poziom cholesterolu. Inne substancje zawarte w czosnku wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Czosnek pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy i jelita. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i pobudza wytwarzanie żółci. Stosuje się go w nieżycie jelit, przy biegunce i wzdęciach.

 

 

Do przygotowania artykułu posłużyła specjalistyczna literatura zielarski. Informacje o właściwościach roślin zostały potwierdzone naukowo i są jedynie wskazówką. Pamiętaj, że stosowanie ziół i suplementów nie zastąpi porady lekarza.

Z wykształcenia zielarka i florystka z zamiłowaniem do pisania. Jest prawdziwym plant freakiem. Kocha przyrodę i kontakt z naturą, dlatego w każdej wolnej chwili chodzi na piesze wędrówki po lesie i amatorsko robi zdjęcia.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ