Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować?
Przepisy na nalewki z ziół, urocze rysunki i ryciny, barwne fotografie – to tylko niektóre mocne strony leksykonu „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować” Magdaleny Gorzkowskiej.
Przepisy na nalewki z ziół, urocze rysunki i ryciny, barwne fotografie – to tylko niektóre mocne strony leksykonu „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować” Magdaleny Gorzkowskiej.
Nowa książka wydawnictwa Bosz jest przede wszystkim praktycznym poradnikiem odsłaniającym świat szlachetnych ziół. Książka powinna być niezbędnym uzupełnieniem wiedzy dla każdego zainteresowanego zdrową żywnością, ekologią czy naturalnymi produktami. Dlaczego? Zioła mogą stanowić m.in. świetny materiał do samodzielnego tworzenia przypraw. Pozwalają też szukać alternatywnych wobec chemicznego sposobów leczenia kaszlu, kataru czy problemów żołądkowych.
Autorka opisuje 50 rodzajów ziół. Każde z nich jest dokładnie scharakteryzowane pod względem historii i zastosowania, działania leczniczego oraz sposobów zbierania i przechowywania. Dodatkowo, obok przedstawionych roślin znajduje się kalendarz zbiorów, który pozwala określić najlepszą porę na ich poszukiwanie. Liczne przepisy na nalewki, napary, oleje i inne napoje odsłaniają niezwykle bogate możliwości stosowania ziół, które czekają na odkrycie i samodzielne eksperymentowanie.
Glistnik jaskółcze ziele czy pięciornik kurze ziele to tylko niektóre z oryginalnych propozycji, na temat których możemy dowiedzieć się wielu ciekawostek. Informacje na temat miejsc, gdzie pojawiają się rośliny pozwalają z większą wnikliwością spojrzeć na otaczającą rzeczywistość i przekonać się, że wiele cennych gatunków można spotkać blisko siebie, nawet w dużym mieście.
Źródło: Wydawnictwo Bosz