Zimowe gotowanie w plenerze: jak wybrać kociołek na ognisko?
Kolacja prosto z ogniska ‒ co za frajda!
W zimowe dni i wieczory nie musisz odbierać sobie przyjemności spędzania czasu w plenerze. Po aktywnościach na świeżym powietrzu warto rozgrzać się przy ognisku i zjeść posiłek przygotowany w kociołku. Sprawdź, jak zorganizować gotowanie w plenerze i wybrać odpowiedni garnek
Bezpieczne gotowanie w plenerze: gdzie można?
Gotowanie na świeżym powietrzu zwykle kojarzy się z grillem, na którym lądują mięso, ryby i warzywa. Jednak pyszne dania wyczarujesz na biwaku lub we własnym ogródku, gdy rozpalisz ognisko. Warto pamiętać, że na swojej prywatnej posesji możesz zorganizować palenisko, o ile nie stwarza to zagrożenia pożarowego dla pobliskich domów i drzew. Rozpalenie ognia na terenie publicznym możliwe jest tylko w miejscach wyznaczonych przez nadleśnictwo lub właściciela lasu. Są to zazwyczaj dobrze zorganizowane punkty biwakowe, harcerskie oraz turystyczne.
Zimowe gotowanie w plenerze: co przygotować?
Otwarty ogień jest niezbędny do gotowania na świeżym powietrzu. Ognisko można łatwo rozpalić, ale pozostaje pytanie: w jakich naczyniach gotować, by nie przypalić potraw? Do domowego ogrodu przyda się prosta konstrukcja trójnożna z zamykaną misą paleniskową. Chodzi oczywiście o żeliwny kociołek, w którym ciepło jest w lepiej rozprowadzane niż w cienkich garnkach aluminiowych i danie tak łatwo się nie przypali. Są to naczynia bardzo wytrzymałe, więc ich zakup to inwestycja na lata.
Odpowiedni garnek: czym jest kociołek myśliwski?
Jeśli chodzi o gotowanie bezpośrednio nad ogniem, warto wybrać tzw. kociołek myśliwski. Czym się wyróżnia?
• Jest wykonany w całości z odpornego żeliwa.
• Ma zamykaną, zakręcaną pokrywę, co umożliwia gotowanie lub duszenie gulaszu, zupy itp.
• Jego konstrukcja jest wsparta na trzech nogach, które można łatwo zdemontować, by schować naczynie lub przewieźć je w samochodzie.
• Ma specjalny uchwyt, który umożliwia zawieszenie go nad ogniskiem.
• Długo utrzymuje ciepło, a potrawy szybciej się w nim gotują.
• Występuje w różnych rozmiarach.
Zimowe ognisko bez ogniska: jak wygląda kociołek z paleniskiem?
Podczas zimowego gotowania w plenerze można skorzystać również z opcji gotowania nad ogniem bez rozpalania dużego ogniska. Jak to zrobić? W sprzedaży dostępne są kociołki na ognisko, które mają palenisko. Taki garnek wykonany z kombinacji emaliowanej lub lakierowanej blachy stalowej i stali szlachetnej ma pod spodem miejsce, w którym można łatwo i wygodnie rozpalić ogień oraz uzupełniać paliwo. Wyciągany popielnik ułatwia zachowanie porządku i czyszczenie kociołka.
Kociołki na ognisko – podsumowanie
Wybierając kociołek na ognisko, weź pod uwagę:
• miejsce biwakowania;
• łatwość demontażu;
• preferowaną metodę gotowania (bezpośrednio w ogniu – kociołek żeliwny lub nad ogniem – kociołek z paleniskiem);
• liczbę osób, dla których ma być przygotowane danie (pojemność kociołka może mieć pojemność od kilku do kilkunastu litrów);
• materiał, z którego wykonano garnek (żeliwo jest bardzo wytrzymałe).
Przygotowywanie potraw w kociołku jest niezwykle proste, ale zachowuje czynnik przygody i świetnie sprawdza się podczas zimowego gotowania w plenerze.