Zimowa kawa ‒ kilka pomysłów, które rozpieszczą zmysły
Kawa na dyni lub cynamonie? Coś takiego!

fot. materiały prasowe
Marzysz o tym, by móc codziennie cieszyć się smakiem i aromatem napoju, który jest serwowany w twojej ulubionej kawiarni? Wyczaruj go w swojej kuchni i zatrać się w świecie wyjątkowych kaw – dokładnie takich, jakie lubisz! Oto pomysły na zimową kawę, które doskonale sprawdzą się podczas leniwych zimowych poranków, oraz chwil spędzanych wspólnie z bliskimi
Cynamonowy zawrót głowy
Zimowa kawa na mleku kokosowym, wzbogacona syropem waniliowym, stanie się twoim ulubionym towarzyszem weekendowych poranków oraz spokojnych spotkań z najbliższą rodziną. W wielu sytuacjach sprawdzi się równie dobrze jako… deser. Wykorzystując ekspres do kawy możesz zachwycić bliskich wyjątkowym smakiem! Aby ją przygotować, będą Ci potrzebne:
- kapsułki do kawy Nespresso Bartista Creations Chiaro,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 100 ml mleka sojowego,
- 5 mg cynamonu,
- 10 ml Syropu Waniliowego Monin.
Aby wyczarować ten napój, potrzebujesz ekspresu kapsułkowego oraz urządzenia spieniającego mleko (wystarczy mieszadełko do spieniania ręcznego lub profesjonalny spieniacz do mleka – ma je w swojej ofercie m.in. sklep Nespresso).
Włóż kapsułkę i wybierz na urządzeniu program, dzięki któremu przygotujesz espresso. Spień mleko i przelej je do wysokiej szklanki do latte. Dodaj syrop i lekko zamieszaj szklanką. Gdy kawa się zaparzy, wlej ją do przygotowanego wcześniej mleka. Zrób to pewnym, zdecydowanym ruchem, uważając by espresso nie zachlapało ścianek szklanki. Posyp napój cynamonem i pieprzem. Pieprz podkreśli słodycz i aromat syropu, dodając przy tym kawie jeszcze bardziej rozgrzewającego charakteru!
Kawa z pogranicza jesieni i zimy
Dyniowa oraz piernikowa latte mają swoich zdecydowanych zwolenników. Trudno się dziwić – ich smak zachwyca! Chociaż to pierniki kojarzą się nam z zimą i świątecznym czasem, główną rolę w polecanym przez nas przepisie pełni królowa jesieni – dynia. Aby więc przygotować idealne i wegańskie dyniowe latte, będą Ci potrzebne:
- szklanka puree z dyni,
- 500 ml mleka kokosowego,
- kapsułki do kawy Nespresso Ispirazione Ristretto Italiano,
- 10 mg cynamonu,
- 30 ml syropu z agawy.
Przygotuj sobie mały rondelek. Wlej do niego puree dyniowe, mleko kokosowe oraz syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj składniki i zacznij je podgrzewać. Przygotuj espresso z kapsułki Nespresso Ispirazione Ristretto Italiano. Dodaj je do podgrzewanych składników i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez ok. 5 minut całość, wyłącz i przestudź. Przelej do wysokich szklanek do latte i przed zaserwowaniem posyp cynamonem. Zachwyt gości i domowników gwarantowany!
Zimowa kawa ‒ gwiazda wieczoru
Kawa, o ile jest doskonałej jakości, nie potrzebuje żadnych dodatków, aby smakować perfekcyjnie. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, np. marki Nespresso, i chcesz cieszyć się głębokim, wielowymiarowym aromatem kawy o wyczuwalnie czekoladowym smaku – bez syropów i mleka – wybierz kapsułki do kawy Barista Cocoa Truffle. Kawa ta doskonale smakuje solo, dlatego możesz pozwolić sobie na nią, kiedy tylko zechcesz delektować się wyjątkowym smakiem. Wykorzystując kapsułki do kawy, zyskujesz niemal nieograniczone możliwości, które pozwolą ci odkrywać nowe smaki i aromaty. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie kreatywność!
Hanna 2 stycznia, 2021
Faktycznie pomysly ciekawe. Lubię urozmaicenia w kawach, jednak do tej pory nie piłam jeszcze nigdy espresso z pieprzem, czy mlekiem kokosowym. Cynamom lubię tak więc czesto go dodaję, jednak do tej pory nie dodawałam powyższych składników.Postaram sie spróbować, bo smaki wypadaja dość nietypowo 🙂