Friday, January 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / …ciąg dalszy – zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie

…ciąg dalszy – zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie

Kontynuujemy nasze błogie nicnierobienie, podczas gdy z poczuciem misji gotują dla nas Panowie. Mamy dwóch ochotników, prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”. Dzisiaj będziemy się delektować daniem głównym, czyli zjemy zielony makaron wstążki z kurkami i

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie / fot. Grzegorz Targosz

Kontynuujemy nasze błogie nicnierobienie, podczas gdy z poczuciem misji gotują dla nas Panowie. Mamy dwóch ochotników, prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”  (Grzegorz Targosz – fotografia oraz Paweł Łukasik – gotowanie). Jak przystało na pełny zestaw obiadowy, menu obejmuje przystawkę w formie zupy, danie główne i słodki deser na finał. Dzisiaj będziemy się delektować daniem głównym, czyli zjemy zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie i bulionie cielęcym, oczywiście posypany parmezanem.

Ponownie zapraszamy do relaksu i spojrzenia na przepis w oczekiwaniu na jego przygotowanie. Smacznego!

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 porcje):

-500 g makaronu wstążki z suszonym zielonym czosnkiem niedźwiedzim (lub innego zielonego)

– 200 g kurek

– ¼ szklanki białego wytrawnego wina

– 100 ml bulionu cielęcego

– 100 g masła

– 2 ząbki czosnku (lub 4, jeżeli nie dodaje się makaronu z czosnkiemniedźwiedzim)

– ½ garści świeżego tymianku

– parmezan

Przygotowanie:

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie

Zielony makaron wstążki z kurkami i tymiankiem na białym winie / fot. Grzegorz Targosz

Oczyścić kurki i usmażyć je na połowie masła z drobno pokrojonym czosnkiem. Zalać białym winem i odparować. Dodać bulion i gotować 3 minuty. Dodać zimne masło do zagęszczenia sosu oraz świeży tymianek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Makaron ugotować w posolonej wrzącej wodzie dokładnie tyle minut, ile podano na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu ściągnąć go z ognia i pozostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem. Podawać do razu.

CDN…

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • 사설토토 15 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: miastokobiet.pl/zielony-makaron-wstazki-z-kurkami-i-tymiankiem-na-bialym-winie/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach