Wednesday, June 16, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zielone curry z białym bakłażanem

Zielone curry z białym bakłażanem

Co przywozicie z zagranicznych wojaży? Ring the belly przywiozło kulinarne inspiracje. Zobaczcie

 ringthebellyZawsze podskórnie czułam, że potrawy kuchni azjatyckiej staną się moją wielką pasją i wyprą nawet uwielbienie do kuchni włoskiej. Mnogość składników jakimi można żonglować raduje podniebienie, gdyż wszystko opiera się na warzywach, owocach i zdrowych makaronach z ryżu lub fasoli. 

 

 

ZIELONE CURRY Z BIAŁYM BAKŁAŻANEM 

curry zielone (r)

 

Wielkość tego rodzaju gotowania doceniłam dopiero będąc w centrum zamieszania – w Tajlandii. Na pierwszy strzał, w dzień po powrocie, jetlagowe gotowanie skończyło się aż trzema różnymi daniami. Dziś prezentuję zielone curry z białym bakłażanem, a już niebawem spodziewajcie się kolejnych odsłon i mini fotorelacji.

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE? (porcja dla 4 osób)

– 5 białych bakłażanów (forma small round przypominająca kulki o średnicy 5cm)
– pół papryczki chilli
– 200 ml mleczka kokosowego
– 200 gr naturalnego tofu
– kilka łyżek oleju
– pół dużej białej cebuli
– tajska bazylia (pod żadnym pozorem nie używaj innej)
– garść kiełków fasoli
– kilka różyczek brokuła
– garść groszku cukrowego
– trawa cytrynowa świeża (wystarczy jedna łodyga) i łyżeczka trawy cytrynowej zmielonej
– łyżka zielonej pasty curry
– kilka ziarenek zielonego pieprzu (najlepszy będzie świeży, choć ciężko go znaleźć w polskich sklepach)
– dwie łyżki sosu sojowego
– kilka (5-6) liści kafiru czyli limonki

JAK PRZYGOTOWAĆ CURRY?

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kwadratowe płatki cebulkę i smaż, aż zmięknie. Dodaj pokrojony w kosteczkę ser tofu, polej go sosem sojowym i znów smaż aż tofu nabierze złotawego koloru. Do mieszanki dolej mleczko kokosowe, pasty: curry i z trawy cytrynowej i dokładnie wymieszaj. Bakłażana pokrój w ćwiartki i wrzuć do potrawy razem z małymi różyczkami brokuła oraz groszkiem cukrowym, zielonym pieprzem i tajską bazylią. Rozgnieć bulwę trawy cytrynowej i wraz z liśćmi kafiru wrzuć do pozostałych składników. Pamiętaj, aby przed podaniem potrawy wyciągnąć te dwa składniki. Na sam koniec pokrój papryczkę i wraz z kiełkami wrzuć ją do gotującej się potrawy.

Curry podawaj ze świeżo ugotowanym białym, najlepiej jaśminowym ryżem.

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

okładka ring the bellyPoznaj letnie przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly

Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach