Monday, June 14, 2021
Home / PARTNER MK  / Zdrowe odżywianie – co jeść, żeby czuć się dobrze?

Zdrowe odżywianie – co jeść, żeby czuć się dobrze?

Wiosną i latem łatwiej nam przychodzi żyć zdrowiej. Dołączysz?

zdrowe odżywianie warzywa i

Zdrowe odżywianie bazuje na warzywach i owocach / fot. RitaE, Pixabay

„Jesteś tym, co jesz” – czy zdajesz sobie sprawę z tego, jak bardzo to hasło jest prawdziwe? Zdrowe odżywianie ma pozytywny wpływ na każdy aspekt Twojego życia – nie tylko na masę ciała, wygląd i zdrowie fizyczne, ale też na kondycję psychiczną. Podpowiadamy, po jakie zdrowe produkty sięgać, żeby poprawić swoje samopoczucie

 

Zdrowe odżywianie a samopoczucie – najważniejsze zasady

• Wyklucz z diety żywność przetworzoną. Staraj się gotować samodzielnie lub wybierać produkty o prostym i naturalnym składzie. Unikaj sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku.
• Postaw na żywność organiczną i ekologiczną. Zakupy rób w sklepie ze zdrową żywnością BIO, gdzie zaopatrzysz się w wysokiej jakości produkty o naturalnym składzie. Odwiedzaj okoliczne bazarki, na których kupisz warzywa, owoce, jajka i mięso od polskich rolników.
• Zwiększ ilość warzyw i owoców w swoich posiłkach. Postaraj się, żeby połowa talerza zapełniona została kolorowymi warzywami, najlepiej w surowej postaci, ponieważ wtedy mają najwięcej wartości odżywczych.
• Jedz częściej, ale mniejsze porcje. Optymalna liczba posiłków to 4–5 w ciągu dnia. Spożywaj je o stałych porach. Staraj się nie objadać, dokładnie przeżuwaj i gryź.
• Ogranicz czerwone mięso i przetwory mięsne. Nie rezygnuj za to z ryb, ale wybieraj te, które pochodzą z dużych akwenów i ze zrównoważonych połowów.

• Jedz więcej roślin strączkowych – to doskonałe źródło białka roślinnego, które powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie.

Jaki wpływ na zdrowie ma prawidłowe odżywianie się?

Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Naukowcy podkreślają, że regularne, prawidłowe odżywianie się zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy i niektórych nowotworów. Jak się okazuje, zdrowe odżywianie ma też korzystny wpływ na naszą psychikę. Urozmaicona dieta zasobna w różnokolorowe warzywa, dobrej jakości mięso, fermentowane produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona i orzechy chroni organizm przed niedoborami. Właściwe odżywianie zgodne z naszym zapotrzebowaniem na makro i mikroskładniki zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów w naszym organizmie, również układu nerwowego.

Produkty, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie to, m.in. ciężkostrawne, tłuste potrawy, posiłki bogate w węglowodany proste (białą mąkę, jasny makaron, ziemniaki, cukier).

Zdrowe produkty, dzięki którym poczujesz się lepiej

Zdrowe odżywianie powinno przede wszystkim opierać się na tym, co lubimy i co nam sprawia przyjemność. Jeśli do tej pory czerpaliśmy przyjemność głównie z jedzenia produktów wysoko przetworzonych, powinniśmy to zmienić. Nie musimy jednak wprowadzać radykalnych zmian, wystarczy kilka drobnych modyfikacji. Poszukaj zamienników dla niezdrowych produktów – mogą okazać się równie smaczne. Na przykład biały cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytyrytolem. Tłuste mięso wieprzowe – indykiem lub kurczakiem. Frytki smażone na tłuszczu – warzywami pieczonymi w piekarniku.

 

Zdrowe jedzenie na lepsze samopoczucie to również żywność fermentowana. Kiszone warzywa, jogurty, kefiry zawierają żywe kultury bakterii, które wzbogacają naszą florę jelitową. Dzięki temu poprawia się perystaltyka układu pokarmowego oraz wzmacnia się bariera ochronna organizmu przed patogenami wewnętrznymi i toksynami. Dodaj do nich musli, które nie tylko jest pyszne, ale również nasyci Cię na długi czas.

 

Aby zdrowe odżywianie wpłynęło na lepsze samopoczucie, do jadłospisu powinniśmy włączyć m.in.:

• pomarańczowe, czerwone i fioletowe warzywa oraz owoce – zawierają bogactwo antyoksydantów (witamin i polifenoli), które chronią komórki organizmu (w tym też neurony) przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego, poprawiają pamięć, opóźniają starzenie;
• zielone warzywa – źródło kwasu foliowego, który wspiera układ nerwowy już od życia płodowego;
• nasiona i orzechy – źródło tłuszczów nienasyconych i magnezu – naturalnego leku na stres, senność i rozdrażnienie;
• ryby – źródło kwasów omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, a także zwiększają wydzielanie serotoniny.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach