
fot. Arifarca / Pixabay
Pić czy nie pić? Oto jest pytanie! Wbrew pozorom kawa ma sporo zalet – jest nie tylko codzienną przyjemnością i doskonałym pretekstem do spotkań towarzyskich, ale także dobroczynnie wpływa na ludzki organizm. Czy naprawdę można spożywać ją bez wyrzutów sumienia?
Jak to jest naprawdę z kawą?
Warto postawić sprawę jasno – kawa nie jest bez wad – uzależnia i poprzez nadmierne pobudzenie może prowadzić do rozdrażnienia. Niektórzy skarżą się, że po jej spożyciu mają problemy z zasypianiem. Kawa jest od wielu lat poddawana licznym badaniom naukowym i okazuje się, że ma sporo zalet. To w końcu naturalny produkt, dlatego sięgając po swoją ulubioną wersję naparu, zawsze wybieraj czyste i jakościowe mieszanki, jak kawa Cellini, która łączy doświadczenie starożytnych palaczy kawy z gwarancją certyfikowanego procesu produkcji. Jeżeli jesteś miłośnikiem tego napoju, sięgaj tylko po najzdrowsze gatunki.
Kawa – o tym na pewno nie wiedziałeś!
Jest wsparciem dla osób walczących z nadwagą, ponieważ pobudza organizm do spalania tłuszczu. Dzięki kofeinie metabolizm przyspiesza, a badania wykazują, że regularne picie kawy może zredukować ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2. Co więcej, spożywanie naparu zmniejsza rozwój marskości wątroby, również tej wywołanej nadmiernym spożyciem alkoholu.
Kawa korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego – teobromina i teofilina poprawiają koncentrację, redukują zmęczenie i uczucie senności. Prowadzone badania na temat choroby Alzheimera oraz Parkinsona wykazują ścisły związek pomiędzy regularnym piciem kawy a opóźnieniem rozwoju tych schorzeń.
Picie kawy jest zalecane osobom mającym problem z nadciśnieniem i z sercem. Do tej pory uważano, że takie schorzenia są przeciwwskazaniem do raczenia się napojem, jednak najnowsze badania potwierdzają, że regularne zażywanie kawy wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, ale w sposób niezagrażający zdrowiu. Nie wykazano też, by napar negatywnie działał na rytm serca. Badania udowodniły, że kawa może zmniejszać ryzyko zapadalności na zawał serca oraz udar mózgu.
Dlaczego trudno się obejść bez kawy?
Produkt jest naturalnym źródłem kofeiny, dlatego może przyjemnie uzależniać. Kawa ma cudowny aromat i ciekawy smak, dlatego tak wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Picie naparu jest miłym rytuałem, dzięki któremu dobrze rozpoczyna się dzień i motywuje do pracy. Kawa zatrzymuje, a to akurat ogromna zaleta i nadzieja dla „zabieganego świata”, w którym coraz mniej jest czasu, by usiąść w spokoju i pomyśleć o sobie.
Espresso czy cappuccino to pretekst do spotkań z przyjaciółmi, szansa na inspirującą rozmowę i podtrzymanie relacji towarzyskich. Warto pamiętać, że napar wypity po obiedzie zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie, a połączony z deserem doskonale podbija smak słodkości.
Dzięki zawartości kofeiny, kwasów fenolowych, minerałów i witamin, mała czarna pita w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.
Zaobserwowano, że kawa zmniejsza ryzyko stanów lękowych, nerwicy i napadów paniki, ogranicza również prawdopodobieństwo zachowania na depresję, zwłaszcza u kobiet. Kofeina działa jak łagodny środek przeciwdepresyjny, pobudzając centralny układ nerwowy oraz produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny.
I jak tu nie pić kawy? Możesz stosować jej zamienniki, jeśli przekraczasz z dopuszczalną normą dzienną (do 3 filiżanek) i jeśli wiesz, że Ci nie służy. Jednak, jeśli jesteś fanem napoju, nie rezygnuj z jego spożycia. Wybieraj najlepsze gatunki i ciesz się tym naturalnym energetykiem na co dzień.