Zawijane piersi kurze nadziewane łazankamiw musie z kompotu z suszonych owoców
Tym razem połączono dwa smaki w jednym daniu – łazanki z kapustą jako farsz do rolady, a kompot przerobiony zostanie na mus. Ciekawe i nowoczesne połączenie, które może w tym roku zagościć i na Waszym

Zawijane piersi kurze nadziewane klasycznymi świątecznymi łazankami, podawane na musie z kompotu świątecznego z suszonych owoców / fot. Grzegorz Targosz
„Gotowanie z Pasją” przygotowało niesamowite połączenie klasycznych smaków świątecznych w nowoczesnej wersji. Każdy z nas na pewno zna kompot z suszonych owoców, którym popijamy dania przy świątecznym stole. A na niejednym stole gościły klasyczne łazanki z kapustą. Tym razem połączono dwa smaki w jednym daniu – łazanki z kapustą jako farsz do rolady, a kompot przerobiony zostanie na mus. Ciekawe i nowoczesne połączenie, które może w tym roku zagościć i na Waszym świątecznym stole.
Zawijane piersi kurze nadziewane klasycznymi świątecznymi łazankami, podawane na musie z kompotu świątecznego z suszonych owoców

Zawijane piersi kurze nadziewane klasycznymi świątecznymi łazankami,
podawane na musie z kompotu świątecznego z suszonych owoców / fot. Grzegorz Targosz
Składniki (przepis na 4 porcje):
– Roladki:
– 4 pojedyncze piersi kurze
– 600 g kapusty białej (ok. pół główki kapusty)
– 1 cebula
– 125 g makaronu na łazanki
– 2 łyżki masła do smażenia
– 4 arkusze folii aluminiowej
– sól i grubo zmielony czarny pieprz
– garść kiełków lucerny
Mus z kompotu z suszonych owoców:
– 50 g suszonych śliwek z pestką
– 50 g suszonych jabłek
– 50 g suszonych gruszek
– 50 g suszonych moreli
– 2 szklanki wody
– 3 łyżki cukru

Zawijane piersi kurze nadziewane klasycznymi świątecznymi łazankami,
podawane na musie z kompotu świątecznego z suszonych owoców / fot. Grzegorz Targosz
Przygotowanie:
Ugotować łazanki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Oczyścić kapustę z zewnętrznych liści, usunąć głąb i pokroić na kilka kawałków, a następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić kapustę, ostudzić i odcisnąć, usuwając nadmiar wody, a następnie drobno pokroić. Obrać cebulę, drobno pokroić i podsmażyć na maśle do zarumienienia, a następnie dodać kapustę, łazanki, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać ok. 3 minuty. Oczyścić pojedyncze piersi i rozbić je cienko. Nałożyć łazanki na piersi, które następnie należy zrolować i szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć rulony po ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 25 minut. Wyjąć roladki, rozwinąć z folii i pokroić na plastry, a następnie podawać na musie z suszonych owoców, który można udekorować odrobiną kiełków lucerny.
Zagotować suszone owoce z cukrem i 1 szklanką wody, aż owoce ją wchłoną. Gdy wody będzie za mało, należy ją uzupełnić, podlewając kompot pozostałą ilością wody dla uzupełnienia. Kompot ostudzić, wyciągnąć ze śliwek pestki i z powrotem dodać śliwki do kompotu. Zmiksować całość na mus, a następnie przetrzeć mus przez sito. Podgrzać i podawać na musie pokrojone roladki.