Zawijańce z makiem
Szukacie jeszcze jakiegoś szybkiego przepisu na Wigilię lub sylwestrowy wieczór? Ciasto francuskie pasuje na każdą okazję, a jeśli została Wam puszka masy makowej to bardzo szybko możecie przygotować te ciastka. Pyszne na ciepło, polane syropem

Zawijance z makiem / fot. blog Rogalik
Szukacie jeszcze jakiegoś szybkiego przepisu na Wigilię lub sylwestrowy wieczór? Ciasto francuskie pasuje na każdą okazję, a jeśli została Wam puszka masy makowej to bardzo szybko możecie przygotować te ciastka. Pyszne na ciepło, polane syropem klonowym lub miodem. Magda Kozłowska, autorka bloga Rogalik www.rogalikblog.pl poleca zawijańce z makiem.
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– mała puszka masy makowej
– trochę skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ciasto francuskie smarujemy masą makową i posypujemy skórką pomarańczową. Zwijamy i tniemy na 1,5 centymetrowe plasterki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, aż się ładnie zrumienią.
Blogerka o sobie:
Od kilku lat prowadzę bloga kulinarnego. Celebrowanie wspólnych posiłków to dla mnie ważna część codziennego życia, okazja do rozmowy i miłego spędzania czasu. Nic mi tak nie poprawia humoru jak czekoladowa muffinka do porannej kawy i talerz aromatycznej, gorącej zupy po powrocie do domu w zimowy dzień.
Zapraszamy: www.rogalikblog.pl