Zaskocz bliskich na Wielkanoc! Oto najciekawsze pomysły na świąteczny stół
Nie tylko bigos i jaja w majonezie

Wielkanoc skłania do przyrządzenia czegoś specjalnego / fot. materiały prasowe Partnera
Wielkanocne menu nie składa się jedynie z jajek pod różnymi postaciami. W te święta warto zaskoczyć rodzinę bardziej oryginalnymi daniami, jednak równie prostymi w przygotowaniu. Sprawdź najlepsze inspiracje na pyszne śniadanie i obiad na Wielkanoc!
Roladki z indyka
Roladki z indyka to pierwsza propozycja na pyszny obiad dla bliskich. To bardzo uniwersalne danie, ponieważ można je zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno do śniadania wielkanocnego. Doskonale sprawdzą się na elegancki obiad z dodatkiem ulubionych warzyw i sosu. Roladki warto owinąć plastrami boczku, dzięki czemu indyk nie będzie suchy. Nie można zapominać o aromatycznych dodatkach, takich jak tymianek, cebula, czosnek i natka pietruszki. Danie znakomicie smakuje z Sosem Tatarskim WINIARY i sałatką ze świeżych, wiosennych warzyw.
Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą
Dania wielkanocne nie mogą być nudne! Warto stworzyć nowe potrawy, które zaskakują niecodziennym połączeniem składników. Tarta z białym barszczem to zupełnie nowa wersja tradycyjnej tarty z warzywami. Aby przygotować danie, należy upiec tradycyjny spód do tarty i wypełnić go dodatkami w postaci Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY, białą sparzoną kiełbasą, a następnie ozdobić jajkami przepiórczymi. Jeszcze więcej smaku i aromatu uzyskamy, dekorując gotową tartę listkami majeranku i oregano. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Proste banoffee ‒ deser na Wielkanoc
Banoffee to świetny na Wielkanoc słodki deser składający się z kajmaku, bananów i śmietanki kremówki. Oprócz pysznego smaku jego ogromną zaletą jest prostota w przygotowaniu. Ciasta nie trzeba piec, a jedynie schłodzić w lodówce. Banoffee można przygotować na bazie herbatników, krakersów czy ciastek maślanych. Aby stworzyć chrupiący spód, wystarczy je rozkruszyć w woreczku lub zmiksować w malakserze. Na spód należy nałożyć masę kajmakową, banany, a następnie przykryć wszystko puszystą bitą śmietaną. To ciasto zdecydowanie robi wrażenie, szczególnie jeżeli dla kontrastu posypiemy je kakao lub wiórkami czekoladowymi. Doskonały efekt gwarantowany!
Klops z jajkiem
Klops z jajkiem to kolejny pomysł na elegancki obiad wielkanocny. Doskonale prezentuje się na stole i tak samo smakuje. Może stać się popisowym daniem, które tak naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu. Sekretem doskonałego smaku potrawy jest odpowiednio dobrana kompozycja przypraw i wyrazistych dodatków: nie może zabraknąć cebuli, musztardy oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, które doskonale podkreślają smak dań mięsnych. Klops można podawać zarówno na ciepło, jako główne danie obiadowe, jak i na zimno, do śniadania wielkanocnego. Idealnie komponuje się z sosem tatarskim, ziemniakami i pieczonymi warzywami.
Tarta z czekoladowym kremem
A może tarta ze słodkim kremem? Ten pyszny wypiek na Wielkanoc pięknie wygląda na stole, szczególnie jeżeli ozdobimy go czekoladowymi jajeczkami lub kolorowymi drażetkami. Smak kremu czekoladowego podkreślimy dżemem wiśniowym i ciemnym kakao. Tarta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich smaków, dlatego na pewno sprawdzi się jako niebanalny świąteczny deser.