Monday, August 2, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Zakupy z głową

Zakupy z głową

Sklepy zalewają nas towarami ze wszystkich zakątków świata. Można powiedzieć, że mamy klęskę urodzaju. Czasami trudno jest podjąć decyzję, którą spośród 20 gatunków kawę wybrać.

fot. materiał prasowy

W każdej epoce jest jakiś problem z zakupami… Za czasów komunizmu półki świeciły pustkami i ciężko było zdobyć niektóre produkty spożywcze. Kawa, czekolada oraz pomarańcze były produktem luksusowym zarówno ze względu na cenę oraz ich dostępność. Dziś sklepy zalewają nas towarami ze wszystkich zakątków świata. Można powiedzieć, że mamy klęskę urodzaju. Czasami trudno jest podjąć decyzję, którą spośród 20 gatunków kawę wybrać.

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Jeszcze większy zamęt wywołuje sprzedaż internetowa. Możliwość zamówienia produktów z drugiego końca świata jest kusząca, ale możemy mieć wątpliwości, co do jakości produktów oraz warunków ich przechowywania i transportu. Niektórzy mogą bagatelizować to zagadnienie, ale pomyłka może nie tylko drogo nas kosztować, ale też zagrażać naszemu zdrowiu i życiu. Czym się kierować, aby nie popełnić błędu?

1 . Zawsze sprawdzaj datę ważności. Przeterminowane artykuły już bardzo rzadko można znaleźć na półkach sklepowych, jednak zawsze warto, się upewnić. Często dajemy się skusić promocjom i kupujemy zbyt dużo. Radzę przed zakupem przemyśleć, czy zdążymy zjeść taką ilość produktu przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia.

2. Porównuj tabele przedstawiające zawartość składników spożywczych w produkcie. Te parametry warto sprawdzać zwłaszcza w przypadku słodyczy oraz soków. Produkty zawierające dużo węglowodanów (a szczególnie cukrów prostych) i tłuszczu powinny być obecne w naszej diecie w małych ilościach. Zalecam też porównanie produktów pod kątem ich kaloryczności.

3. Czytaj skład. Czasami ilość „witaminy E”, czyli barwników, konserwantów, zagęstników oraz polepszaczy smaku jest przerażająca. Lepiej wybierać produkty o krótkim i naturalnym składzie.

4.Zwracaj uwagę na czynniki, które mogą wywoływać alergie lub reakcje nietolerancji. W dzisiejszych czasach niemal każdy jest na coś uczulony, więc zwłaszcza przed zakupem nowego produktu trzeba sprawdzić, czy nam nie zaszkodzi.

Pamiętaj, że zgodnie z dyrektywą unijna 1169/2011 wszystkie produkty spożywcze muszą być oznaczone w zrozumiały dla klienta sposób. Za znakowanie żywności odpowiedzialny jest ten, pod którego nazwą lub firmą na rynek jest wprowadzany dany środek spożywczy. Poza podstawowymi danymi warto też zwrócić uwagę na przyznane certyfikaty świadczące o jakości oraz warunkach wytwarzania artykułów spożywczych.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach