
fot. Pexels
Yerba mate ‒ napar z ostrokrzewu paragwajskiego ‒ od jakiegoś czasu staje się coraz bardziej popularny. Wiele osób chętnie spożywa go codziennie, zarówno ze względu na wyjątkowy smak jak i na to, że napój zawiera stosunkowo dużą ilość kofeiny. Jakie są jego właściwości, dla kogo jest ona odpowiednia i co warto o nim wiedzieć?
• Herbata yerba mate ‒ co to jest?
• Właściwości yerba mate
• Picie yerba mate: jak właściwie przygotować napar?
Herbata yerba mate ‒ co to jest?
Czym właściwie jest herbata yerba mate? Nazwą tą określa się suszone liście oraz łodyżki rośliny znanej jako ostrokrzew paragwajski. Jest ona suszona i kruszona ‒ wtedy powstaje susz, który po zalaniu gorącą wodą umożliwia stworzenie aromatycznego naparu. Każdy sklep posiada w swojej ofercie różne rodzaje tej herbaty, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Na rynku istnieją herbaty o łagodnym smaku, oraz takie o bardzo intensywnym aromacie. Yerba cechuje się unikalnymi właściwościami, co sprawia, że picie yerby zdobyło sobie liczne grono wielbicieli.

Tykwa do parzenia yerba mate / fot. Pixabay
Właściwości yerba mate
Jak działa yerba? Cechą charakterystyczną naparu jest przede wszystkim zawartość kofeiny. Dzięki niej herbata pobudza, ożywia i dodaje energii. Nie jest to jednak jej jedyna zaleta! Jest bogatym źródłem witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B5 – a także różnorodnych składników mineralnych. Pijąc ją, dostarczamy sobie żelaza, magnezu, wapnia, potasu, selenu i fosforu. Jest też bogata w antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko chorób, posiada także cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Obniża stężenie złego cholesterolu, działa przeciwnowotworowo oraz wspomaga odchudzanie. Korzyści z jej spożywania jest więc bardzo wiele!

Ceramiczne matero to inny rodzaj naczynia do przyrządzania naparu / fot. Pixabay
Picie naparu: jak właściwie go przygotować?
By móc skorzystać ze wspaniałych właściwości yerba mate, trzeba koniecznie przygotować napar w odpowiedni sposób. Zazwyczaj do jego przyrządzenia wykorzystuje się specjalne naczynie ‒ tykwę. Odpowiadającą nam ilość suszu należy umieścić w jej wnętrzu a następnie zalać wodą o temperaturze około 70 stopni. Napój pije się przez rurkę ‒ bombillę ‒ która zakończona jest filtrem, dzięki któremu liście nie dostają się nam do ust.
Napar yerba mate korzystnie wpływa na nasz organizm, dodaje energii i pobudza, a jednocześnie doskonale smakuje! Do picia go przekonuje się coraz więcej osób. Zdecydowanie warto choć raz spróbować i sprawdzić, jak smakuje yerba mate i jakie zalety ma regularna jej konsumpcja.