Thursday, May 23, 2024
Home / PARTNER MK  / Wykorzystaj wyjątkowe właściwości olejku rycynowego w swojej pielęgnacji

Wykorzystaj wyjątkowe właściwości olejku rycynowego w swojej pielęgnacji

Dobroczynne działanie nie tylko na włosy

Olejek rycynowy

fot. Parilov / Adobe Stock

Olej, olejek rycynowy pozyskuje się z rośliny o nazwie rącznik pospolity. Olej tłoczony z nasion tej rośliny ma wiele dobroczynnych właściwości, w wszechstronnie wykorzystuje się je w kosmetyce. Kiedy warto sięgnąć po olejek rycynowy i dlaczego? Sprawdź koniecznie, jeśli chcesz uzyskać wspaniałe korzyści kosmetyczne i pielęgnacyjne

 

Olej rycynowy a olejek rycynowy – czy to to samo?

Olej rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego. Nasiona te są najpierw tłoczone na zimno, a następnie wygotowywane w wodzie. Taki proces obróbki nasion umożliwia dezaktywację rycyny, czyli trucizny znajdującej się w rączniku. Sam olej jest bardzo gęsty, tłusty, a także bezbarwny. W składzie oleju rycynowego znajdziemy zarówno glicerydy kwasu rycynolowego, jak i m.in. glicerydy kwasu stearynowego, oleinowego, linolowego i palmitynowego. Taki skład sprawia, że sam olej rycynowy ma wiele właściwości leczniczych np. przeciwbólowych, czy pielęgnacyjnych.

 

Olej rycynowy i olejek rycynowy można traktować jako pojęcia tożsame i zamienne, ale podczas zakupu tego drugiego należy dokładnie zwrócić uwagę na skład produktu. Olejek rycynowy może mieć bowiem w swoim składzie także inne oleje.

Olejek rycynowy i pielęgnacja włosów – co warto wiedzieć?

Zastosowanie olejku rycynowego jest wszechstronne, a jego atutem jest przede wszystkim dobroczynne działanie na włosy. Nie ma zatem niczego dziwnego w tym, że sięgają po niego wszystkie włosomaniaczki, dla których olej rycynowy potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Zastosowanie oleju rycynowego poleca się przede wszystkim tym paniom, których włosy są nieco przerzedzone, zniszczone, czy które chcą wspomóc ich porost. Po systematycznym stosowaniu olejków rycynowych włosy są wygładzone, elastyczne i grube.

 

Aplikacja gęstego olejku rycynowego może sprawiać kłopoty, ale wystarczy go wymieszać z innym olejem, by spokojnie sobie z nią poradzić. Olejek najlepiej pozostawić na włosach przez całą noc. Wówczas będzie on mógł w pełni wniknąć w strukturę włosa. Jeśli zależy Ci na widocznych efektach po zastosowaniu olejku rycynowego koniecznie nakładaj go systematycznie przez co najmniej kilka tygodni.

Olejek rycynowy, a rzęsy i brwi – sprawdź, jak działa!

Skoro olejek rycynowy działa dobroczynnie na nasze włosy to i na brwi, czy rzęsy zadziała tak samo korzystnie. Nakładaj go zatem regularnie, a jedne i drugie przyciemnią się i zgęstnieją. Olejek przyśpieszy również porost rzęs i brwi, a jego aplikacja z wykorzystaniem szczoteczki od mascary nie powinna sprawić większego kłopotu.

Olej rycynowy na twarz? To też warto wiedzieć!

Olejki rycynowe można także zastosować do pielęgnacji cery, szczególnie tej ze skłonnościami do trądziku. Olejek będzie miał bowiem zarówno właściwości antybakteryjne, jak również przeciwzapalne, czy łagodzące. Świetnie nadaje się również do pielęgnacji cery dojrzałej. Jego działanie antyoksydacyjne, w postaci stymulacji produkcji kolagenu, czy elastyny sprawi, że zmarszczki będą wyraźnie mniejsze, a same procesy starzenia się skóry opóźnione w czasie.

 

Wykorzystaj olejek rycynowy w swojej, domowej pielęgnacji i ciesz się idealnym wyglądem!

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ