Saturday, February 4, 2023
Home / PARTNER MK  / Wybieramy dobre soki – czytaj skład

Wybieramy dobre soki – czytaj skład

Cenne o każdej porze roku

soki owocowe

fot. Monticellllo / Adobe Stock

Wybór soków jest niezwykle duży – są powszechnie dostępne w sklepach, marketach, kawiarniach itd. Trzeba jednak znać różnice między sokami z zagęszczonego soku czy napojami na bazie owoców. Innym produktem są też soki tłoczone na zimno. Jak wybrać wartościowy produkt, co powinien zawierać? Przygotowaliśmy kilka wskazówek

 

Dobry sok – zwróć uwagę na skład

Wartościowe soki pełnią ważną funkcję w organizmie człowieka. Dostarczają płynów, ale także są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Nie tylko orzeźwiają, ale też kuszą smakiem i warto o nie wzbogacić swój jadłospis – będą zdrową i pyszną przekąską między posiłkami. Dobrym pomysłem są też soki wyciskane zarówno z owoców, jak i warzyw. Z kolei napoje owocowe zwykle zawierają jedynie 20% soku, a różnica w smaku jest wyczuwalna natychmiast. Co zatem wybrać?

Wartościowy sok? Naturalny!

Soki przygotowane w domu. Najlepszym wyborem są soki tłoczone, gęste i pożywne – mogą być zamiennikiem porcji owoców w codziennym menu. Można je samemu przygotować, np. w wyciskarce owoców, z ulubionych składników sezonowych – najwyższą wartość mają od razu po przyrządzeniu. Taki sok można przechować w lodówce maksymalnie dobę, zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Soki naturalne ze sklepu. Dobrej jakości soki można też kupić w wybranych kawiarniach, marketach i sklepach – polecane marki to m.in. Marwit, Wycisk czy Bracia Sadownicy. Sprawdź też datę ważności produktu – jeśli jest krótka, to dobrze, gdyż oznacza to, że sok jest świeży, wartościowy i pełen składników prozdrowotnych.

Soki tłoczone na zimno

Polecane są też soki bezpośrednio tłoczone (tzw. NFC – nie z koncentratu). Nie są pasteryzowane – do ich produkcji stosowana jest nowoczesna technologia wysokiego ciśnienia w niskiej temperaturze. Dzięki niej wykorzystane do przygotowania soku składniki zachowują wartości odżywcze na długo. Soki tłoczone na zimno są smaczne, pożywne i gęste, naturalnie mętne i dostarczą wiele cennych składników odżywczych, błonnika i pektyn. Są bardzo popularne i dostępne coraz powszechniej. Spełniają najwyższe normy, mają prosty i krótki skład. Polecane soki tłoczone na zimno to m.in. Urban Monkey, Marwit czy Wycisk.

 

Soki z koncentratu. Mają niższą zawartość pektyn, błonnika, witamin i antyoksydantów, co oznacza także stosunkowo małą wartość odżywczą. Lepszym wyborem są niepasteryzowane soki tłoczone na zimno. Poza tym warto wiedzieć, że koncentrat może pochodzić z różnych części świata, zawierać różne dodatki, których lepiej unikać, jak np. żelatynę i aromaty. Znacznie lepszym wyborem będą soki tłoczone – jak Wycisk czy Rembowscy.

 

Smoothie. Sok dobrej jakości to produkt naturalny – nie dodaje się do niego cukru, aromatów, barwników ani innych składników sztucznych. Można je wzbogacić o witaminy, zioła, przyprawy czy ziarna, np. siemię lniane – takie koktajle i smoothie będą dobrą alternatywą dla naturalnego soku. W domu można je przyrządzić w blenderze, ale są też dostępne na wynos w kawiarniach, cukierniach i sklepach, np. w Żabkach.

Źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ