Thursday, December 8, 2022
Home / Styl życia  / Dom  / Ogród  / Własny warzywnik na balkonie – sprawdź, jakie to proste

Własny warzywnik na balkonie – sprawdź, jakie to proste

Balkonowy mini-ogródek to pomysł nie nowy, ale

warzywnik na balkonie

fot. materiał Partnera

Balkon to enklawa, która pozwala na miłe spędzanie czasu na powietrzu, np. przy kawie czy lekturze książki. W dodatku można przebywać w otoczeniu zieleni. Uprawa roślin na balkonie nie musi ograniczać się do gatunków ozdobnych – warto wprowadzić także warzywa. Dzięki pewnym rozwiązaniom efektywna uprawa warzyw jest łatwa i przyjemna!

 

Balkon, nawet średniej wielkości, może służyć do uprawy roślin jadalnych, np. warzyw i ziół. W ten sposób co prawda nie uniezależnisz się od zakupów w sklepie czy uprawy ogrodowej, ale taki balkonowy warzywniak czy zielnik może być przyzwoitym wsparciem. Pozwala na uzyskanie wczesnych nowalijek, uprawę rzadkich gatunków – ogrodniczych eksperymentów, a także warzyw częściej goszczących na polskich stołach. W dodatku uprawy mogą być przyjemne dla oczu i wzbudzać zachwyt sąsiadek. Jak? Wystarczy odpowiednio łączyć warzywa i zioła z roślinami ozdobnymi. To proste!

Efektywny balkonowy warzywniak w grządce podwyższonej

Na balkonie zieleń najczęściej uprawia się w różnorodnych donicach i skrzyniach (np. montowanych na poręczach). To dobre rozwiązania głównie dla uprawy ozdobnych roślin jednorocznych. Warzywa potrzebują nieco większych pojemników. Świetnym rozwiązaniem są podwyższone drewniane konstrukcje – grządki i mini szklarnie Greenspot. Zalety: umożliwiają efektywniejszą uprawę, pielęgnacja jest wygodna, gdyż obszar uprawowy znajduje się na podwyższeniu (nie męczy się pleców), można w nich uprawiać od kilku do kilkunastu roślin, a w dodatku atrakcyjnie prezentują się. Łatwo można dopasować je do stylu urządzania balkonu i stworzyć kameralną przestrzeń. Co uprawiać w grządkach podwyższonych?

 

Do uprawy w grządkach podwyższonych dobrze nadają się nowalijki, np. rzodkiewka i sałata. Oprócz tego sprawdza się uprawa pietruszki, selera i marchwi dla naci, buraków dla boćwiny, pomidorów koktajlowych, rokietty siewnej, niskich odmian papryki i cebuli dla szczypioru. Uprawę warto zróżnicować ziołami, np. bazylią, majerankiem, miętą i cząbrem. Dla ograniczenia spożywania cukru przydatna jest także stewia i inne gatunki stosowane jako zamienniki (o tym poniżej).

warzywnik na balkonie

fot. materiał Partnera

Co zrobić, aby grządka podwyższona dostarczała smacznej zieleniny, a przy tym zachwycała wyglądem?

• Na balkonie warto siać i sadzić ozdobne odmiany warzyw oraz ziół, np. buraki o kolorowych ogonkach liściowych, rokiettę, kędzierzawe odmiany sałaty, jarmuż, zielone i fioletowe odmiany bazylii. Takie rośliny swoim kształtem i zabarwieniem liści zwiększają walory dekoracyjne kompozycji. Atrakcyjnie prezentują się także papryczki roczne i pomidory koktajlowe. Aż szkoda zrywać!
• Można przyjąć, że warzywa i zioła stanowią ok 70% powierzchni grządki podwyższonej. Kompozycje uzupełnia się roślinami ozdobnymi, np. nagietkiem, długo kwitnącymi – bratkiem i begonią, żeniszkiem meksykańskim czy szałwią błyszczącą. Takie kompozycje mieszane są modne. Geneza wywodzi się z Francji, gdzie w ogrodach budowano ozdobne warzywniaki – potagery.
• Niektóre warzywa, np. rzodkiewkę i sałatę, warto siać na raty, w odstępach tygodniowych. W ten sposób można dłużej cieszyć się plonem, a na grządce podwyższonej nie ma pustych, brzydkich miejsc.
• Niektóre warzywa można zbierać także w okresie jesiennym, a nawet zimowym. Dzięki temu uzyskuje się zieleninę, gdy jest słabo dostępna. W dodatku na balkonie jest ładniej. Przykładem warzywa zimowego jest jarmuż. Oprócz tego warto uprawiać rośliny, które dekorują balkon jesienią, np. jednoroczne astry czy kapustę ozdobną.
• Na brzegu grządki podwyższonej można posadzić roślinę pnącą, np. pelargonię. Powstaną wiszące kaskady, a drewniana konstrukcja będzie jeszcze efektywniejsza.

Kolejna dobra opcja – mini-szklarnie na balkon

Mini szklarnie to konstrukcje przypominające grządki podwyższone, ale posiadające przezroczystą osłonę. Dzięki temu uprawione rośliny są mniej narażone na silne opady (które docierają nawet w zasadzonym balkonie), wiatr oraz niskie temperatury. Wewnątrz miniszklarni tworzy się korzystniejszy mikroklimat, a w dodatku wydłuża się sezon wegetacyjny roślin. Rozsadę można sadzić lub siać wcześniej o 2-3 tygodnie niż w tradycyjnych pojemnikach. Co uprawiać w mini szklarni Greenspot?

 

• Lepiej sprawdza się uprawa warzyw ciepłolubnych, np. różnych gatunków papryki – od słodkiej po ostrą.
• Wczesną wiosną mini szklarnię można potraktować jako inspekt, służący do produkcji rozsady warzyw i ziół.
• Dobrze nadaje się do uprawy „naturalnych słodzików”, np. stewii i azteckiego ziela. Z kolei jiaogulan i lukrecję ze względu na rozmiary lepiej sadzić w grządce podwyższonej.
• Mniej znane gatunki, np. mizunę czy orzeszki ziemne.

 

Uprawa warzywa warzyw i ziół w grządkach podwyższonych i mini szklarniach jest łatwiejsza, efektywniejsza i sprawia dużo przyjemności. Można lepiej zaopatrzyć kuchnie i na bieżąco korzystać ze świeżej zieleniny.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Asia 19 listopada, 2022

    Super pomysł na wykorzystanie balkonu, Ja mam bardzo malutki balkon, ale ta mini-szklarnia by się zmieściła, z pewnością sobie kupię na wiosnę 😉

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ