Thursday, March 27, 2025
Home / PARTNER MK  / Właściwości Yerba Mate

Właściwości Yerba Mate

Czym jest Yerba Mate, jak je parzyć i pić? Jakie ma właściwości?

yerba mate

Tak wygląda zaparzone yerba mate / fot. Pixabay

Herbaty ziołowe zdobywają coraz większą popularność i uznanie na świecie. Bardzo często zamieniamy suplementy na napary ziołowe, które pozytywnie wpływają na trawienie, skórę, włosy, paznokcie oraz przede wszystkim na dobre samopoczucie. Zioła towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat, warto zatem czerpać lecznicze właściwości z dóbr natury. Jednym z najbardziej znanych i cenionych naparów ziołowych jest Yerba Mate. Czym zatem jest ten słynny ekstrakt?

 

Co to jest Yerba Mate?

Yerba Mate to ziołowy napar, który zrobiony jest z łodyżek i liści ostrokrzewu paragwajskiego. Skład napoju jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, co dobrze wpływa na zdrowie. Wywar reguluje i oczyszcza organizm, a także wzmacnia go i pobudza. Picie Yerba Mate jest szczególnie znane wśród mieszkańców Ameryki Południowej (w Argentynie, Chile, Paragwaju i Urugwaju).

Ostrokrzew paragwajski

Wiecznie zielone drzewo to właśnie surowiec, z którego powstaje susz Yerba Mate. Ta niesamowita roślina nie nadaje się do uprawy w żadnym innym kraju oprócz Brazylii, Paragwaju i Argentyny. Ostrokrzew paragwajski posiada białe kwiaty, które wytwarzają nieduże owoce w kolorze żółtym, czerwonym bądź czarnym.

Właściwości zdrowotne Yerba Mate

Yerba to napar, który pobudza organizm i często jest uważany za zdrowszy zamiennik kawy ze względu na to, że posiada mnóstwo substancji odżywczych. Jest także źródłem witamin i charakteryzuje się dużą ilością soli mineralnych.

Yerba Mate ‒ właściwości:
→ reguluje trawienie oraz poprawia przemianę materii,
→ poprawia samopoczucie,
→ wpływa na odporność organizmu,
→ zdecydowanie obniża poziom zmęczenia ‒ ma właściwości pobudzające,
→ poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu krwionośnego,
→ odżywia organizm i posiada właściwości odchudzające,
→ ma pozytywny wpływ na sprawność intelektualną i fizyczną ‒ napar Yerba Mate przyśpiesza procesy myślenia,
→ reguluje ciśnienie krwi,
→ oczyszcza krew z toksyn,
→ wpływa pozytywnie na wygląd i jędrność skóry.

susz Yerba Mate

fot. Pixabay

Rodzaje Yerba Mate

Napar z Yerba Mate występuje w czterech odmianach, które związane są z odmiennym sposobem produkcji, a także krajem pochodzenia:

 

➤ Yerba brazylijska ‒ charakteryzuje się słodkim smakiem; drobno mielona Erva Mate chimarrão nie jest leżakowana i posiada soczysty zielony kolor.
➤ Paragwajska Yerba Mate ‒ jest suszona i leżakowana, jej listki są drobno mielone, a smak suszu jest dymny, zdecydowanie mocniejszy niż w przypadku pozostałych odmian.
➤ Urugwajska Yerba ‒ zdecydowanie różni się od reszty ‒ jest lekko kwaśna, pachnie świeżym sianem, nie zawiera patyczków.
➤ Yerba argentyńska ‒ jest nieco gorzka, grubiej cięta, a także łagodna w smaku. Idealnie sprawdzi się dla osób początkujących, które dopiero zaczynają przygodę z piciem tego wspaniałego napoju.

Dowiedz się więcej korzystając ze strony https://dobreziele.pl/poczytaj-o-yerba-mate/wlasciwosci-yerba-mate

Jak pić Yerba Mate?

Jest wiele sposobów picia zdrowego naparu, jednakże warto pamiętać o podstawowych czynnościach, które sprawią, że smak napoju będzie jeszcze lepszy. Jak zatem parzyć Yerba Mate?

W pierwszej kolejności należy wsypać susz do matero, zapełniając od 1/2 do 3/4 jego objętości, a następnie przesypać ziele na jedną stronę naczynia. Po wykonaniu tych czynności powinno się wlać wodę (70/80 stopni Celsjusza) pomiędzy susz a ściankę kubka, a następnie włożyć rurkę w to samo miejsce, gdzie lana była woda. Po upływie ok. 3 minut można spożywać przygotowany napój. Ilość wspanego suszu, a także czas parzenia zależy od indywidualnych predyspozycji, warto jednak pamiętać, że im więcej dodanego ostrokrzewu paragwajskiego, tym mocniejszy smak.

Ten pobudzający napój pić można również z zimną wodą, jednak liście Mate muszą być preparowane i nie mogą zawierać dużej ilości pyłu. Częstym dodatkiem do takiego rodzaju przyrządzania Yerby są owoce cytrusowe, które świetnie komponują się z ekstraktem i zdecydowanie dodają orzeźwienia!

Skład suszu Yerba Mate

Napój Yerba Mate zawiera nie tylko dużo witamin z grupy B, lecz także wiele innych bioaktywnych składników – są nimi:

 

➜ mikroelementy – krzem, miedź, mangan, cynk i chrom,
➜ ksantyny – teobromina i kofeina,
➜ makroelementy – fosfor, magnez, potas,
➜ polifenole, saponiny,
➜ witaminy – H, B1, B2, E, C, A, PP.

 

Yerba Mate ma właściwości zdrowotne, zatem witaminy zawarte w składzie naparu są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Kwas chlorogenowy w znacznym stopniu bierze udział w regulacji uwalniania glukozy z wątroby, dzięki temu częste picie Yerby ma ogromne znaczenie podczas cukrzycy insulinozależnej.

Herbata paragwajska ‒ czy istnieją przeciwwskazania spożywania?

Yerba Mate posiada mnóstwo witamin i minerałów, jednak ze względu na zawartość kofeiny, napoju nie powinny pić dzieci. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią muszą również ograniczyć konsumowanie specyfiku. Spożywania naparu nie zaleca się również osobom cierpiącym na wrzody dwunastnicy i żołądka, ponieważ gorzki smak Yerby może podrażnić ograny. Nie powinno się łączyć napoju z antybiotykami, lekami na depresję, kokainą, amfetaminą, efedryną i innymi substancjami, z którymi paragwajski ostrokrzew tworzy infekcje. Ekstrakt działa moczopędnie na organizm, dlatego warto nie sięgać po niego przed snem oraz podczas podróży.

Podsumowanie

Spożywanie Yerba Mate jest bardzo popularne nie tylko w Ameryce Południowej, coraz częściej spotkać można ten napój również w polskich herbaciarniach. Ten niezwykły wywar jest bogatym źródłem witamin, a dzięki zawartości kofeiny w znacznym stopniu pobudza organizm, napędzając go do działania. Działanie Yerba Mate jest lekarstwem na wiele dolegliwości, zatem warto sięgnąć po naturalną mieszaninę i pożegnać męczące zaburzenia zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, aby roztropnie korzystać z ziołowych naparów.

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ