Thursday, December 3, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Wiosna u Najedzonych

Wiosna u Najedzonych

Zarówno w maju i czerwcu znajdzie się okazja do spędzenia niedzieli na kulinarną modłę!

Najedzeni Fest / fot. Andrzej Banaś

Bywalców krakowskiego festiwalu Najedzeni Fest! ucieszy z pewnością to, że zarówno w maju, jak i czerwcu znajdzie się okazja do spędzenia niedzieli na kulinarną modłę

Najedzeni Fest / fot. Andrzej Banaś

Najedzeni Fest / fot. Andrzej Banaś

Na pierwszy ogień idzie mała edycja festiwalu. Małe Najedzeni Fest! jest dla tych osób, które nie lubią mieć wrażenia, że coś je ominęło. A o to przy dużych, organizowanych cztery razy w roku wydaniach, które gromadzą blisko 100 wystawców, nietrudno. W niedzielę 15 maja w krakowskim Podgórzu (ul. Krakusa 11, godz. 12-17) na ruszt trafią nowalijki. Około 30 wystawców będzie miało za zadanie przygotować potrawy, które wiążą się z tym tematem – od dań wytrawnych przez słodycze po napary z kwiatów. Do tego na stoiskach pojawią się autorskie cydry, wina od małych producentów i rzemieślnicze piwo.
Po raz pierwszy festiwal zajmie przestrzenie dawnej fabryki czekolady Optima.

– Sądzimy, że to miejsce jeszcze nie zaistniało w świadomości mieszkańców. W odrestaurowanym niedawno budynku mieści się np. siedziba słynnego Estimote i restauracja Churrasco. My festiwal umieścimy na sporym podwórku, które świetnie nadaje się na takie okazje – mówią Kasia Pilitowska i Magda Wójcik, organizatorki festiwalu. Program nowalijkowej edycji uzupełnią warsztaty pieczenia pizzy dla dzieci. Dorosłym tajniki kuchni włoskiej przedstawi Krakowski Makaroniarz.

Najedzeni Fest / fot. materiały prasowe

Najedzeni Fest / fot. Andrzej Banaś

W ostatnią niedzielę czerwca każdy stęskniony nowych smaków krakowianin powinien odwiedzić Forum Przestrzenie (ul. Konopnickiej 28, godz. 11-18). To tam odbędzie się duża edycja Najedzeni Fest! Jej hasłem przewodnim jest „Piknik”. Tym razem organizatorki zachęcają, żeby przynieść ze sobą koc i koszyk, wypełnić go na stoiskach festiwalowych wystawców i zasiąść z przyjaciółmi na Bulwarach Wiślanych. Najlepiej oczywiście spędzić w ten sposób całą, leniwą niedzielę. Co do koszyka? Na przykład wspaniałe chleby, francuskie i holenderskie sery, oliwki, hummus, konfitury, wędzone pstrągi, prawdziwe matiasy, curry, burgery, pierogi, sushi, czekolady, bezy, babeczki, makaroniki… Lista możliwości jest niemal nieskończona. Z festiwalu głodni nie wyjdą ani weganie, ani zadeklarowani mięsożercy. W programie także degustacje polskich cydrów autorskich i rzemieślniczych piw.

Magda Wójcik

Małe Najedzeni Fest: 15 maja 2016 r.

Najedzeni Fest: 26 czerwca 2016 r.

Wstęp na obie edycje jest bezpłatny. Na warsztaty i degustacje należy kupić bilety. Szczegóły: najedzenifest.pl

Nie masz jeszcze majowo-czerwcowego numeru „Miasta Kobiet”? Dobra wiadomość. Wizyta na Festiwalu, to również szansa na to, by wziąć nas do domu!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach