Wiosna u Najedzonych
Zarówno w maju i czerwcu znajdzie się okazja do spędzenia niedzieli na kulinarną modłę!
Bywalców krakowskiego festiwalu Najedzeni Fest! ucieszy z pewnością to, że zarówno w maju, jak i czerwcu znajdzie się okazja do spędzenia niedzieli na kulinarną modłę
Na pierwszy ogień idzie mała edycja festiwalu. Małe Najedzeni Fest! jest dla tych osób, które nie lubią mieć wrażenia, że coś je ominęło. A o to przy dużych, organizowanych cztery razy w roku wydaniach, które gromadzą blisko 100 wystawców, nietrudno. W niedzielę 15 maja w krakowskim Podgórzu (ul. Krakusa 11, godz. 12-17) na ruszt trafią nowalijki. Około 30 wystawców będzie miało za zadanie przygotować potrawy, które wiążą się z tym tematem – od dań wytrawnych przez słodycze po napary z kwiatów. Do tego na stoiskach pojawią się autorskie cydry, wina od małych producentów i rzemieślnicze piwo.
Po raz pierwszy festiwal zajmie przestrzenie dawnej fabryki czekolady Optima.
– Sądzimy, że to miejsce jeszcze nie zaistniało w świadomości mieszkańców. W odrestaurowanym niedawno budynku mieści się np. siedziba słynnego Estimote i restauracja Churrasco. My festiwal umieścimy na sporym podwórku, które świetnie nadaje się na takie okazje – mówią Kasia Pilitowska i Magda Wójcik, organizatorki festiwalu. Program nowalijkowej edycji uzupełnią warsztaty pieczenia pizzy dla dzieci. Dorosłym tajniki kuchni włoskiej przedstawi Krakowski Makaroniarz.
W ostatnią niedzielę czerwca każdy stęskniony nowych smaków krakowianin powinien odwiedzić Forum Przestrzenie (ul. Konopnickiej 28, godz. 11-18). To tam odbędzie się duża edycja Najedzeni Fest! Jej hasłem przewodnim jest „Piknik”. Tym razem organizatorki zachęcają, żeby przynieść ze sobą koc i koszyk, wypełnić go na stoiskach festiwalowych wystawców i zasiąść z przyjaciółmi na Bulwarach Wiślanych. Najlepiej oczywiście spędzić w ten sposób całą, leniwą niedzielę. Co do koszyka? Na przykład wspaniałe chleby, francuskie i holenderskie sery, oliwki, hummus, konfitury, wędzone pstrągi, prawdziwe matiasy, curry, burgery, pierogi, sushi, czekolady, bezy, babeczki, makaroniki… Lista możliwości jest niemal nieskończona. Z festiwalu głodni nie wyjdą ani weganie, ani zadeklarowani mięsożercy. W programie także degustacje polskich cydrów autorskich i rzemieślniczych piw.
Magda Wójcik
Małe Najedzeni Fest: 15 maja 2016 r.
Najedzeni Fest: 26 czerwca 2016 r.
Wstęp na obie edycje jest bezpłatny. Na warsztaty i degustacje należy kupić bilety. Szczegóły: najedzenifest.pl
Nie masz jeszcze majowo-czerwcowego numeru „Miasta Kobiet”? Dobra wiadomość. Wizyta na Festiwalu, to również szansa na to, by wziąć nas do domu!