Wiosenna dieta szczęścia: co jeść na dobry nastrój?
Czy w twojej diecie znajduje się tryptofan? Jak pokonać wiosenne przesilenie?
Jaka dieta pozwoli ci w pełni cieszyć się pierwszymi promieniami słońca? Co jeść, by nie narzekać na brak energii i jak poradzić sobie z wiosennym przesileniem?
Dieta na wiosenne przesilenie: cynk i antyoksydanty
Normą dla osoby dorosłej jest przyjmowanie 5 mg cynku dziennie, zaleca się jednak zwiększenie tej dawki do nawet 20 mg. Jego niedobory mogą skutkować pogorszeniem stanu skóry, destabilizacją ciśnienia krwi czy bólami reumatycznymi. Niedobór cynku prowadzi też do spadku ilości przeciwciał, a co za tym idzie – pogorszenia odporności. Cynk możesz znaleźć w pszennych zarodkach – pestkach dyni, słoneczniku, sezamie czy kakao. Warto także wzbogacić dietę o wątróbkę i żółtko. Wiosenne przesilenie z łatwością pokonasz także pamiętając o przyswajaniu antyoksydantów – związków, które pomagają usuwać z ogranizmu wolne rodniki i spowalniają proces starzenia. Do najpopularniejszych antyoksydantów należą kwasy boswelinowe, astaksantyna czy kurkumina. Ich regularne spożywanie może ochronić cię przed zaćmą, cukrzycą, sklerozą a nawet chorobą niedokrwienną serca. Jak w łatwy sposób przyswajać je w diecie każdego dnia?
Zdrowotne shoty
Kurkuma i zawarta w niej kurkumina posiadają wiele właściwości dobrych dla twojego zdrowia. Jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, a przede wszystkim – antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych. Wyrób w sobie nawyk picia zdrowotnych shotów z kurkumy, aby przekonać się o jej właściwościach. Do zrobienia jednego shota potrzebujesz:
- pół łyżeczki kurkumy
- szczyptę pieprzu (koniecznie! dzięki niemu kurkumina jest łatwo przyswajalna)
- pół łyżeczki startego imbiru
- łyżeczkę miodu
- 2 łyżki wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wypij. Powtarzaj każdego dnia, by zauważyć u siebie poprawę odporności i wzrost energii.
Na dobry humor: magnez i witaminy z grupy B
Magnez uczestniczy w aż 300 procesach chemicznych organizmu. Dzięki niemu układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo a komórki nerwowe utrzymują właściwe napięcie. Problem pojawia się, gdy obserwujemy u siebie jego niedobory. Najczęściej przejawiają się w postaci zawrotów głowy, stanów lękowych czy rozdrażnienia, skutecznie utrudniając życie. Aby uzupełnić poziom magnezu w ogranizmie, warto wzbogacić dietę o kaszę gryczaną, rośliny strączkowe czy orzechy. Wysokie niedobory można także próbować załagodzić suplementami. Równie istotną rolę odgrywają witaminy z grupy B. Uczestniczą między innymi w syntezie serotoniny, która, jak wiemy – jest warunkiem naszego dobrego samopoczucia, dlatego każda dieta powinna je zawierać.
Szybki przepis na lepszy humor
Chwilowe obniżenie nastroju warto spróbować załagodzić domowymi sposobami. Jednym z nich może okazać się deser kakaowo-bananowy. Banan, bogaty w witaminy z grupy B, i kakao, pobudzające wydzielanie serotoniny, mogą pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Potrzebujesz:
- 1 banan
- szklankę mleka
- 2 łyżki kakao
- szczyptę cynamonu
- opcjonalnie łyżkę miodu (jeżeli napój okaże się niewystarczająco słodki)
Składniki wrzuć do naczynia i zblenduj na gładką masę. Shake najlepiej wypić od razu po zblendowaniu.
Na brak energii: tryptofan zamiast kofeiny
Tryptofan to aminokwas egzogenny – czyli cząsteczka budująca białka. Nasz organizm nie ma jednak zdolności do samodzielnego wytwarzania go, dlatego do naszych zadań należy, aby dostarczyć mu jego odpowiednią ilość. Dlaczego tryptofan jest ważny? Jest niezbędny w procesie produkcji serotoniny oraz syntezy melatoniny. Jego niedobory skutkują więc nie tylko pogorszeniem nastroju, ale i bezsennością lub zwiększonym poziomem agresji. Najwięcej tryptofanu zawierają pestki dyni, ziarna soi i mozarella. Znajdziemy go też w produktach pełnych białka, takich jak mięso, ryby, jajka czy mleko, oraz w suplementach.
Obiad na niedobór tryptofanu
- filet z łososia
- pomidor
- ser mozarella
- suszone zioła
- pestki dyni
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Łososia natrzyj oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch połóż kilka plastrów pomidora i mozarellę. Zapiecz w piekarniku przez 15 minut, gotowe danie posyp posiekanymi pestkami dyni i bazylią.