Saturday, May 25, 2024
Home / PARTNER MK  / Wino musujące – różnorodny świat bąbelków

Wino musujące – różnorodny świat bąbelków

Jak odkryto zalety bąbelków i co z tego wynikło

Wino musujące

fot. materiał Partnera

Wina z bąbelkami to nie tylko szampan czy niezwykle popularne w ostatnich latach prosecco. Musujące wina powstają praktycznie na całym świecie i co więcej – nie zawsze są białe! Czas poznać lepiej ten niezwykły świat

 

Kilka słów o tym, skąd wzięło się wino musujące

Wino musujące – podobnie jak wiele innych rewolucyjnych wynalazków – zostało odkryte w zasadzie przypadkiem i nie było z początku doceniane. Bąbelki zawarte w winie uznawane były początkowo za wadę i przyprawiały nie lada kłopotu winiarzom: butelki musującego trunku potrafiły samoistnie eksplodować, przekształcając nierzadko całe piwnice w pobojowisko.

 

Dopiero XVII wiek przyniósł znaczącą zmianę postrzegania wina musującego. Wtedy to właśnie odkryto i opisano procesy stojące za powstawaniem bąbelków i zaczęto doceniać ten typ alkoholu. Winiarze żywo zainteresowali się produkcją – na tyle, że do dzisiaj opisano około siedmiu różnych metod produkcji! Wszystkie z nich polegają jednak mniej więcej na tym samym: na zatrzymaniu w winie dwutlenku węgla albo poprzez drugą fermentację, albo poprzez zamknięcie butelki przed zakończeniem procesu pierwszej (i jedynej) fermentacji.

Najpopularniejsze wino musujące: szampan i prosecco

Praktycznie każdy z nas wie, co to szampan – a przynajmniej słyszał tę nazwę. Podobnie jest z prosecco, które od około 15 lat „szaleje” na salonach. Te dwa popularne wina musujące są wytwarzane w zupełnie inny sposób, z innych winogron i w różnych krajach. Szampan – jak sama nazwa sugeruje – produkowany jest wyłącznie we francuskiej Szampanii, z winogron takich jak pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Do jego produkcji wykorzystuje się metodę tzw. tradycyjną, polegającą na dodaniu do wina „spokojnego” dodatkowej dawki cukru i odrobiny drożdży i przeprowadzeniu ponownej fermentacji w butelce.

Wino musujące

fot. materiał Partnera

W przypadku prosecco sprawa wygląda nieco inaczej: to pochodzące z północno-wschodnich Włoch wino musujące, produkowane jest głównie z gatunku winorośli glera, chociaż możliwy jest dodatek verdiso, chardonnay, pinot grigio i kilku innych szczepów. Produkcja prosecco przebiega według metody Charmata: aby uzyskać ostateczne wino musujące, wino pierwotne (bez bąbelków) zamykane jest w szczelnej, stalowej kadzi, gdzie przechodzi powtórną fermentację i dopiero wtedy rozlewane jest do butelek. Proces ten jest mniej skomplikowany i dużo tańszy do przeprowadzenia.

Cava – hiszpańskie wino musujące

Wino z bąbelkami wcale nie musi pochodzić z Francji lub Włoch – inne kraje również mają do zaoferowania wspaniałe trunki. Jednym z nich bez wątpienia jest pochodząca z Hiszpanii cava. To musujące wino, produkowane jest głównie w Katalonii – północno-wschodniej części kraju – z odmian takich, jak macabeo, xarel-lo czy parellada, przy wykorzystaniu metody tradycyjnej, czyli tej samej, która używana jest do produkcji szampana. Cava to wino dobrej jakości, posiadające cechy zbliżające je do francuskiego odpowiednika, jednak dużo, dużo tańsze. Zdecydowanie warto je poznać.

Czerwone wino musujące, czyli lambrusco

Jeżeli chcemy poznać czerwoną wersję „bąbelków”, warto wrócić jeszcze raz do słonecznej Italii i spróbować kieliszka lambrusco. To popularne wino produkowane jest w regionie Emilia-Romagna, który znany jest, chociażby z parmezanu. Lambrusco wytwarzane jest ze szczepu winogron o tej samej nazwie, z wykorzystaniem trzech głównych metod – tradycyjnej, Charmata i historycznej, polegającej na zamknięciu butelki przed zakończeniem fermentacji. To musujące, włoskie wino może być zarówno słodkiem, jak i wytrawne – najlepiej pić je mocno schłodzone i świeże, ciesząc się owocowymi aromatami.

Świat wina musującego jest przebogaty

W artykule wymieniliśmy tylko kilka z popularnych gatunków wina musującego, a jest ich o wiele więcej! Cremant, sekt, franciacorta, moscato d’Asti to tylko kilka z nich. Jeżeli chcemy rozwijać winiarskie horyzonty, zdecydowanie warto poświęcić czas na poznanie różnorodnych win z bąbelkami!

Źródło: materiał Partnera MK
TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ