Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Winne risotto z białymi szparagami 

Winne risotto z białymi szparagami 

Mamy dla Was kolejny, bardzo przyjemny i przepyszny przepis od Ring The Belly.

Rsotto z białymi szparagami / fot. Ring The Belly

Risotto z białymi szparagami / fot. Ring The Belly

Risotto z białymi szparagami / fot. Ring The Belly

Winne risotto z białymi szparagami 

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE? (PORCJA DLA DWÓCH OSÓB)
– 200 gr sypkiego ryżu arborio (nie kupuj tego w torebkach!)
– 100 ml białego wina
– duży posiekany ząbek czosnku
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– jedna poszatkowana średnia cebula
– pół litra bulionu z warzyw
– duża łyżka czosnku niedźwiedziego
– szczypta soli i pieprzu
– pęczek białych szparagów, odetnij ich dolną twardą część i delikatnie obierz

czas przyrządzenia: 50min; trudność: 4/5

JAK PRZYGOTOWAC RISOTTO?
Ryż przepłukaj kilka razy w wodzie i odcedź. W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią czosnek i cebulkę i mieszając zeszklij. Do mieszaniny wsyp ryż i znów mieszając delikatnie praż. W tym czasie szparagi wstaw do kąpieli wodnej lub użyj parowaru (gotowanie warzyw w wodzie pozbawia je większości smaku i mnóstwa witamin).Po kwadransie, jeśli zmiękły, to znaczy, że są gotowe. Po kilku minutach smażenia ryżu zalej go winem i odparuj (około 5 minut). Nie zapomnij mieszać całości, gdyż ryż łatwo może się przypalić. Następnie zalej go bulionem 1cm ponad jego wysokość, przemieszaj i gotuj na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolej kolejną część bulionu i znów gotuj.

Powtarzaj tę czynność dopóki ryż nie będzie miękki i kleisty. Jeśli w międzyczasie skończy ci się bulion, możesz śmiało dolewać wody. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim i odstaw. Odważni, mogą dodać łyżkę masła. Do ryżu dodaj szparagi. Smacznego!

***

ringthebelly_stamp2Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Zapraszamy na www.ringthebelly.com 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach