Thursday, March 27, 2025
Home / Kuchnia  / Wigilia po indyjsku – odrobina orientu na święta (przepisy)

Wigilia po indyjsku – odrobina orientu na święta (przepisy)

Karp w galarecie, pierogi z kapustą i barszcz z uszkami – to tylko kilka „żelaznych” punktów, które co roku muszą znaleźć się na wigilijnych stołach Polaków. Bogactwo świątecznych potraw jest w naszym kraju równie wielkie,

Indyjskie przyprawy korzenne / fot. Ganesh

Indyjskie przyprawy korzenne / fot. Ganesh

Karp w galarecie, pierogi z kapustą i barszcz z uszkami – to tylko kilka „żelaznych” punktów, które co roku muszą znaleźć się na wigilijnych stołach Polaków. Bogactwo świątecznych potraw jest w naszym kraju równie wielkie, co przywiązanie do tradycji. A gdyby tak w tym roku spróbować tę tradycję odrobinę wzbogacić, zaskakując przy wigilijnym stole rodzinę i przyjaciół?

Indyjskie przyprawy korzenne / fot. Ganesh

Indyjskie przyprawy korzenne / fot. Ganesh

Nie namawiamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć w kwestii urozmaicania świątecznego menu, zdając sobie sprawę z faktu, że spora część tradycjonalistów zapewne podeszłaby do tego pomysłu sceptycznie. Dla osób z bardziej radykalnym podejściem, próby jakichkolwiek zmian w temacie potraw wigilijnych i tak będą zapewne zakrawały o swego rodzaju świętokradztwo. Zawsze można jednak pokusić się o drobne kulinarne urozmaicenia, które z pewnością zaintrygują świątecznych gości, a nawet u tych, z podejściem bardziej konserwatywnym, nie wywołają szoku i sprzeciwu.

Weźmy na przykład karpia. W galarecie, smażony, po żydowsku – w Polsce od lat popularne są różne wariacje na temat tej najpopularniejszej wigilijnej ryby. A gdyby tak tym razem, właśnie za sprawą karpia, wprowadzić na świąteczny stół powiew świeżości rodem z… Indii? Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji „Ganesh” zapewnia, że to doskonały pomysł: Karp w świetny sposób może komponować się za smakiem orientalnych przypraw, takich jak chilli, kurkuma czy imbir, które nie dość, że nadadzą rybie nowego, zaskakującego charakteru, to jeszcze doskonale nas rozgrzeją. I choć połączenie to może wydawać się niektórym dość egzotyczne, to gwarantuję, że będzie ono smakowało nie tylko najbardziej zagorzałym zwolennikom indyjskiej kuchni.

Indie na wigilijny stół możemy spróbować „przemycić” za pomocą karpia na kilka sposobów. Tapinder Sharma prezentuje proste przepisy, które nadadzą Świętom odrobiny orientalnego charakteru.

Karp marynowany z zielonym chilli / fot. Ganesh

Karp marynowany z zielonym chilli / fot. Ganesh

Karp marynowany z zielonym chilli

Składniki:

Marynata na 1 karpia średniej wielkości:

– łyżeczka soli

– kilka ziaren pieprzu

– łyżeczka chilli w proszku

– 1 sztuka świeżego zielonego chilli

– 1 ząbek czosnku

– 0,5 cm świeżego imbiru

– kilka gałązek świeżej kolendry

– 2 łyżki oleju roślinnego

– łyżeczka Haldi (kurkumy)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugniatamy w moździerzu na jednolitą pastę. Boki ryby przecinamy w 4 – 6 miejscach i obsmarowujemy przygotowaną marynatą. Karpia zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy na patelni tuż przed podaniem.

Karp panierowany z czerwonym chilli / fot. Ganesh

Karp panierowany z czerwonym chilli / fot. Ganesh

Karp panierowany z czerwonym chilli

Składniki:

Panierka na jednego karpia średniej wielkości:

– 0,5 kg mąki groszkowej Besan

– ok. 300 ml wody

– pół łyżeczki soli

– pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku

– pół łyżeczki przyprawy Chat Masala

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji maczamy kawałki karpia w cieście i wrzucamy na głęboki olej do obsmażenia. Po wyjęciu obsypujemy przyprawą Chat Masala.

 Źródło: Ganesh 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ