Wielkie sekrety małej kawy – w czym tkwi fenomen espresso?
Czy wiecie, jak zaparzyć rasowe espresso?

fot. materiały prasowe
Mocne, pobudzające, intensywne w smaku… Tym wyróżnia się idealne espresso. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie dnia bez małej czarnej. To niekwestionowany symbol słonecznej Italii, który przenieśliśmy na rodzimy grunt. Jednak dlaczego stało się tak popularne na całym świecie? W czym tkwi tajemnica jego głębokiego smaku?
Krótka historia espresso
Esencja smaku, zawarta w niewielkiej porcji aromatycznego napoju, powstała w wyniku zmielenia wysokiej jakości ziaren kawy. Nazwa „espresso” wywodzi się z włoskiego słowa „espressivo”, oznaczającego „wyrazisty”. Taka powinna być idealna mała czarna – głęboka w smaku, wyraźna i intensywna. Historia tej kawy wiąże się z powstaniem ekspresu ciśnieniowego na początku poprzedniego stulecia. Początkowo urządzenie działało w oparciu o przepływ pary wodnej i wody, dając aromatyczny i mocny napój. Dopiero później, w latach 50., espresso zyskało światową sławę, podbijając świat kawy, a tym samym – serca miłośników intensywnych smaków. Obecnie małą czarną możemy przygotować zarówno w ekspresie, jak i wybrać wysokiej jakości kawę rozpuszczalną, która nie ustępuje smakiem i aromatem. Espresso powinno przybierać orzechowo-brązowy kolor i być zwieńczone delikatną pianką, czyli cremą. Dla wielbicieli tego napoju idealna brązowa pianka świadczy o odpowiednio przygotowanej kawie.
Zasady serwowania napoju
Świat kawy charakteryzują jasne zasady, których warto się trzymać. Aby w pełni móc delektować się znakomitym espresso, należy przed każdym łykiem oczyścić kubki smakowe za pomocą wody. Tym sposobem kawa nabierze bogatszego i głębszego smaku. W kawiarniach mała czarna bardzo często podawana jest z dodatkiem małej szklanki wody – ten sam rytuał możemy praktykować w domu, przygotowując samodzielnie espresso. Kawę serwuje się w małych filiżankach o pojemności 70 ml, jednak uzupełnionych czarnym napojem tylko do połowy. Klasyczne espresso ma pojemność 25 ml, jednak można również spotkać większą porcję kawy o pojemności 35 ml. Warto pamiętać, że mała filiżanka powinna być ogrzana przed podaniem. Smakosze mogą wzbogacać smak espresso różnymi dodatkami. Kawa ta dość dobrze komponuje się z kakao, cynamonem czy czekoladowymi wiórkami. Tak naprawdę wszystko zależy od naszego gustu i ochoty. Czasami warto poeksperymentować, żeby uzyskać niepowtarzalny smak kawy!
Jak przygotować w domu idealne espresso?
W domowych warunkach można delektować się znakomitym napojem, który przygotujemy w ekspresowym tempie. Sprawdzi się zarówno ekspres na kapsułki, jak i gotowa świeża kawa, którą wystarczy tylko zalać gorącą wodą, aby uzyskać pełnię smaku i aromatu. Kawa NESCAFÉ Gold Espresso to jedna z propozycji – została przygotowana ze 100% Arabiki, zachowując niepowtarzalne walory smakowe. Kawa NESCAFÉ Gold Espresso posiada nieodzowny element idealnego napoju, czyli brązową, kawową cremę na powierzchni napoju. Świat kawy wciąż zaskakuje unikalnymi smakami, dając jej wielbicielom nowe doznania. Warto z nich czerpać całymi garściami, aby móc jeszcze lepiej rozsmakować się w pełnych aromatu chwilach!