Tuesday, April 20, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Wielkie kuchenne odliczanie czyli jak zaplanować świąteczne wypieki

Wielkie kuchenne odliczanie czyli jak zaplanować świąteczne wypieki

Jeśli jeszcze w kuchni nie pachnie piernikowo, to najwyższa pora aby aromat bakalii, miodu i piernikowej mieszanki unosił się już w domach . Tydzień czy pięć dni do świąt, to bardzo dobry czas na upieczenie

Wielkie kuchenne odliczanie czyli jak zaplanować świąteczne wypieki

Wielkie kuchenne odliczanie czyli jak zaplanować świąteczne wypieki / fot. materiał prasowy

Jeśli jeszcze w kuchni nie pachnie piernikowo, to najwyższa pora aby aromat bakalii, miodu i piernikowej mieszanki unosił się już w domach . Tydzień czy pięć dni do świąt, to bardzo dobry czas na upieczenie tego ciasta. Świetnie się przechowa i będzie smakował wybornie w Boże Narodzenie.

Wielkie kuchenne odliczanie czyli jak zaplanować świąteczne wypieki

Wielkie kuchenne odliczanie czyli jak zaplanować świąteczne wypieki / fot. materiał prasowy

Pierniczki na choinkę również mogą już czekać gotowe – więc w tym tygodniu popołudnia i wieczory warto spędzić na zabawie w pieczenie ozdób choinkowych . Warto jednak pamiętać , że dekoracja nie zniesie już tak dobrze upływu czasu, dlatego gotowe ciasteczka polukrujmy dzień przed ubieraniem drzewka. Keks to kolejne ciasto, które może poczekać nawet kilka dnia na podanie. Jeśli planujemy je w świątecznym menu -możemy je przygotować już w najbliższy weekend . Głównym składnikiem są tu oczywiście bakalie – kupujmy te sprawdzone i paczkowane , ich jakość jest gwarantem sukcesu świątecznego keksu więc wybierajmy sprawdzonych producentów np.; Bakalland. Trzy dni przed wigilią można przygotować również makowiec . Ten na drożdżowym cieście zawinięty w folię i trzymany w chłodnym miejscu przechowa się bardzo dobrze pod warunkiem że nie polejemy go lukrem . Tę czynność można wykonać np.; w wigilijny poranek .

Jeśli na świątecznym stole planujemy ciasta biszkoptowe przekładane kremem czy wykwintne torty, to ich bazę czyli biszkopt możemy upiec dwa dni przed Wigilią . Dzień przed podaniem przygotujmy krem i efekt końcowy będzie zgodny z oczekiwaniami. W świątecznej kompozycji ciast i smaków – sernik jest tym składnikiem, który smakuje najlepiej przygotowany dosyć późno czyli najlepiej dzień przed podaniem .

Do świąt zostało jeszcze kilka dni i aby nie powtarzać scenariusza pośpiechu i przedświątecznej nerwowej atmosfery warto już dzisiejsze popołudnie spędzić na kulinarnych przygotowaniach. Ciasta pieczone z dużym dodatkiem spokoju i wolnego czasu smakują lepiej, a my zyskamy kilka godzin dla siebie w dni kiedy najbardziej ich potrzebujemy czyli tuż przed rozpoczęciem cudownego świątecznego czasu .

 Zapraszamy na naszą stronę www.bakalland.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach