Wielkanocny mazurek czekoladowy z chili
Słodka czekolada i ostre chili - połączenie idealne nie tylko na wielkanocny stół. Miasto Kobiet poleca przepis na świąteczny mazurek!
Słodka czekolada i ostre chili – połączenie idealne nie tylko na wielkanocny stół. Miasto Kobiet poleca przepis na świąteczny mazurek!
Święta to nie tylko tradycja kulinarna, ale i wielkie eksperymentowanie. Jeżeli chcesz, aby na wielkanocnym stole zagościła nutka awangardy, dodaj do klasycznego mazurka czekoladowego odrobinę chili!
Składniki na spód:
400g mąki
100g masła
100g cukru
4 łyżki śmietany
2 jajka
cukier waniliowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
100g masła
szczypta chili
puszka mleka skondensowanego lub opakowanie masy kajmakowej (krówkowej)
tabliczka gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki na spód mazurka zagniatamy na jednolitą masę (można użyć miksera). Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Około 3/4 ciasta wałkujemy i formujemy koło na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) na formę. Resztę ciasta cienko wałkujemy i formujemy brzeg mazurka. Spód pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Masę kajmakową miksujemy z 50g masła i smarujemy nią spód mazurka. Następnie z pozostałym masłem rozpuszczamy czekoladę i przyprawiamy chili. Taką polewę, jeszcze ciepłą, wylewamy na zastygnięty kajmak.
Smacznego 😉