Minestra di Pasqua – Wielkanocna zupa neapolitańska
Minestra di Pasqua – zupa przyrządzana na bazie białego wina i kilku rodzajów mięs. Danie to jest obowiązkową pozycją wielkanocnego menu zwłaszcza w okolicach Neapolu.

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua
Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepis na tradycyjną włoską zupę wielkanocną. Minestra di Pasqua będzie można spróbować w okresie wielkanocnym w restauracji „Da Pietro”.

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua
Składniki:
300 g udka z kurczaka
450 gpręgi wołowej
325 gżeberek wieprzowych
250 gmarchwi
3 ząbki czosnku
150 gsalami neapolitańskiego
Świeże pietruszka i tymianek
Majeranek
Gałązka rozmarynu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 średniej wielkości cebula
1,5 litrawody
200 gkarczochów
300 gkapusty włoskiej
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Mięso zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać marchew, czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Po 40 minutach wyjąć mięso z wywaru i oddzielić od kości. Odłożyć na bok.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy, salami pokrojone w cienkie paski i karczochy.
Dołożyć wszystko do wywaru wraz z mięsem i pokrojoną kapustą włoską. Dolać 1/2 szklanki wina i gotować przez 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzanką lub grillowaną polentą.