Monday, February 17, 2025
Home / Kuchnia  / Minestra di Pasqua – Wielkanocna zupa neapolitańska

Minestra di Pasqua – Wielkanocna zupa neapolitańska

Minestra di Pasqua – zupa przyrządzana na bazie białego wina i kilku rodzajów mięs. Danie to jest obowiązkową pozycją wielkanocnego menu zwłaszcza w okolicach Neapolu.

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua

Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepis na tradycyjną włoską zupę wielkanocną. Minestra di Pasqua będzie można spróbować w okresie wielkanocnym w restauracji „Da Pietro”.

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua

Wielkanocna zupa neapolitańska - Minestra di Pasqua

Składniki:

300 g udka  z kurczaka

450 gpręgi wołowej

325 gżeberek wieprzowych

250 gmarchwi

3 ząbki czosnku

150 gsalami neapolitańskiego

Świeże pietruszka i tymianek

Majeranek

Gałązka rozmarynu

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 średniej wielkości cebula

1,5 litrawody

200 gkarczochów

300 gkapusty włoskiej

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

 

Przygotowanie:

Mięso zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać marchew, czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Po 40 minutach wyjąć mięso z wywaru i oddzielić od kości. Odłożyć na bok.

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć  na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy, salami pokrojone w cienkie paski i karczochy.

Dołożyć wszystko do wywaru wraz z mięsem i pokrojoną kapustą włoską. Dolać 1/2 szklanki wina i gotować przez 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzanką lub grillowaną polentą.

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ