Monday, January 13, 2025
Home / Kuchnia  / Świąteczna Pascha – przepis

Świąteczna Pascha – przepis

Święta już tuż tuż a Ty wciąż szukasz nowego przepisu. Domownicy kręcą nosem na "zwykłą" babę wielkanocną, nawet pies niechętnie spogląda w Twoją stronę

Pascha nie musi być nudna - my udekorowaliśmy ją bitą śmietaną i srebrnymi kuleczkami

Pascha nie musi być nudna - my udekorowaliśmy ją bitą śmietaną i srebrnymi kuleczkami

Święta już tuż tuż a Ty wciąż szukasz nowego przepisu. Domownicy kręcą nosem na „zwykłą” babę wielkanocną, nawet pies niechętnie spogląda w Twoją stronę. Na przekór wszystkiemu chcesz zaimponować rodzinie (zwłaszcza teściowej!) kulinarnymi umiejętnościami. Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – uracz swoich najbliższych przepyszną wielkanocną paschą! 

Pascha nie musi być nudna - my udekorowaliśmy ją bitą śmietaną i srebrnymi kuleczkami

Pascha nie musi być nudna - my udekorowaliśmy ją bitą śmietaną i srebrnymi kuleczkami

Składniki:

– 1,5 kg niekwaśnego, dobrze odciśniętego twarogu
– 7 jajek,
– 300 g miękkiego masła,
– pół litra kremówki,
–  375 g cukru,
– aromat waniliowy (może być tez laska wanilii)
– 300 g bakalii – rodzynków, migdałów, orzechów, kandyzowanych owoców,
– bita śmietana do ozdobienia,
– jadalne kuleczki z masy cukrowej do ozdobienia,

Przygotowanie:

Twaróg trzykrotnie mielimy w maszynce (uwaga na palce) o drobnych oczkach albo przecieramy przez sitko. Żółtka z cukrem i śmietankę ucieramy w garnku aż do uzyskania kremowej konsystencji. Naczynie stawiamy na ogniu i ogrzewamy prawie do zagotowania, ciągle mieszając. Jeśli do tej pory wszystko idzie sprawnie, pies zaczyna merdać ogonem a mąż  łakomie na nas spogląda, to znaczy, że wszystko idzie w najlepszym kierunku. W takim razie zdejmujemy garnek z gazu i powoli dodajemy zmielony ser oraz masło. Ucieramy masę mikserem (jaka seksowna potrafi być kobieta cała w serowych kropkach, prawda?). Dodajemy teraz bakalie – nie lubisz orzechów, zastąp je garścią kandyzowanych wiśni! Teraz przyszedł czas na mieszanie. Dzieciaki lubią brudzić łapki – tym razem mogą zrobić to całkiem „legalnie” dobrze się przy tym bawiąc. A Ty masz wreszcie czas, żeby napić się herbaty. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej foremki, umożliwiającej odciskanie masy (można ją z powodzeniem zastąpić zwykłym durszlakiem). Na górę kładziemy ściereczkę, dociskamy deseczką z czymś ciężkim (możesz wyciągnąć z torebki np. imadło albo młotek) na wierzchu. Całość wkładamy do lodówki na 10 godzin. Rano dekorujemy deser – my zrobiliśmy fantazyjne fale z bitej śmietany oraz przyozdobiliśmy je odrobiną srebrnych kuleczek z jadalnej masy cukrowej.

Smacznego!

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ