Monday, October 25, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Wielkanocna babka z bakaliami i imbirem

Wielkanocna babka z bakaliami i imbirem

Blog Gry kuchenne dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na pyszne przepisy i mnóstwo inspiracji. Co piątek nowy smakowity przepis

Gry Kuchenne Babka Wielkanocna z bakaliami

Gry Kuchenne Babka Wielkanocna z bakaliami

Gry_KuchenneBlog Gry kuchenne dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na pyszne przepisy i mnóstwo inspiracji.

Piaskowa czy drożdżowa? Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować, a czasu zostało już naprawdę niewiele, krakowskim targiem zwyciężyła trzecia opcja. Nasza babka na Wielkanoc to wilgotne, mięsiste ciasto rodem z Wielkiej Brytanii z dużą ilością bakalii oraz… imbirem. Imbir? Na Wielkanoc? Ależ oczywiście.

Po pierwsze jest pyszny, a Święta to zdecydowanie czas jedzenia pysznych rzeczy. Po drugie doskonale wpływa na trawienie, więc jest wielce pożądany. A po trzecie, podobno rozpala wewnętrzny ogień, co po ostatniej zimnej Wielkanocy, wydaje się być bardzo kuszące. A babka? Prawda, babka. Robi się ją niesamowicie szybko, kolejna zaleta w napiętym przedświątecznym harmonogramie. W dodatku urzeka ilością bakalii i swoją wilgotną konsystencją. Rośnie piękna i dorodna, a potem znika w błyskawicznym tempie. Jeśli masz ochotę na coś, co zrobi prawdziwą furorę na Wielkanocnym stole, nie wahaj się ani chwili. Do dzieła!

Składniki na 1 dużą babkę

Gry Kuchenne Babka Wielkanocna z bakaliami

Gry Kuchenne Babka Wielkanocna z bakaliami

– 250 g bakalii (wedle uznania: rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, kandyzowane owoce)

– 2 łyżki wiśniówki lub wódki

– 240 g mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki sody

– 3-4 łyżeczki imbiru w proszku (jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak, możemy dodać łyżeczkę świeżo tartego imbiru)

– 1 łyżeczka cynamonu

– 125 g masła

– 100 g cukru

– 3 jajka

– 3 pełne łyżki miodu

– 150 ml mleka

Gry Kuchenne Babka Wielkanocna z bakaliami

Gry Kuchenne Babka Wielkanocna z bakaliami

Wykonanie

1. Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, dodajemy wiśniówkę i zostawiamy w spokoju na czas przygotowywania ciasta.
2. Mieszamy sypkie składniki ze sobą czyli mąkę, proszek, sodę, imbir i cynamon.
3. Osobno ucieramy mikserem na puszystą masę cukier, masło, jajka i miód.
4. Dodajemy do masy sypkie produkty, wlewamy mleko i mieszamy.
5. Odsączamy dokładnie bakalie i mieszamy je z łyżką / dwiema mąki.
6. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dzięki temu bez problemu wyjmiemy naszą babkę po upieczeniu.
7. Wsypujemy bakalie do ciasta i rozprowadzamy równomiernie po całej masie.
8. Przekładamy masę do formy i pieczemy w temperaturze około 50 minut na 180 stopni bez termoobiegu.
9. Zostawiamy przez kwadrans w formie, a następnie wyjmujemy ostrożnie, pomagając sobie w razie potrzeby drewnianym patyczkiem po bokach.
10. Babkę można polać cytrynowym lukrem, który wspaniale dopełni jej smaku i udekorować wedle fantazji. Oczywiście o ile zdążycie.

Wszystkiego pysznego!

***

„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.

Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.

Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Pingback:Babka z bakaliami i imbirem | Gry Kuchenne - blog bardzo kucharski 18 kwietnia, 2014

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach