Przepisy na Wielkanoc
Na wielkanocny stół potrawy proponują Panowie z bloga Gotowanie z pasją, Paweł Łukasik - przepisy, zdjęcia Grzegorz Targosz.
Na wielkanocny stół potrawy proponują Panowie z bloga Gotowanie z pasją, Paweł Łukasik – przepisy, zdjęcia Grzegorz Targosz.
1. Jajka w occie balsamicznym na twardo
Jaja, którymi dzielimy się, składając bliskim życzenia, nie muszą wyglądać zawsze tak samo. Zamarynowanie ich w occie balsamicznym nadaje im ciekawą kwaskowatość i piękny, głęboki kolor.
Składniki (przepis na 4 osoby):
– 4 jajka
– 300 ml octu balsamicznego
– sól
Przygotowanie:
Gotować jaja na twardo w osolonej wodzie przez 9 min, licząc od momentu zagotowania wody. Po wyjęciu przelać zimną wodą, aby szybko ostygły, potem obrać i zalać octem balsamicznym, aby zostały w całości przykryte, i zostawić na noc w lodówce. Tuż przed podaniem na stół odcedzić z zalewy i przekroić na połówki.
2. Sałatka z jajkiem, buraczkami, fetą i mieszanką sałat w sosie buraczano-śmietanowym i w posypce z czerwonego pieprzu
Podczas tradycyjnych Świat Wielkanocnych stół ugina się od ciężkostrawnych potraw. Dlatego dla odmiany proponujemy lekkie, wiosenne danie.
Składniki (przepis na 4 osoby):
– 4 jaja
– 8 małych buraków
– 4 garście mieszanki sałat (np. roszponka, rukola)
– 200 g fety
– 1/4 szklanki zakwasu na czerwony barszcz
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki zimnego masła
– czerwony pieprz
– sól
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować jaja na twardo. Odcedzić je, zalać zimną wodą i ostudzić, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki. Buraków nie obierać, za to umyć je i odkroić końcówki, potem włożyć do garnka i zalać wodą, aż zostaną przykryte. Po zagotowaniu wody zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez 25-30 min, aż zmiękną. Wtedy odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Podgrzać zakwas na barszcz, dodać śmietanę i wymieszać, następnie dodać zimne masło, doprawić solą i odstawić do przestygnięcia. Umyć sałaty i na nich układać pokrojone jaja i buraki. Posypać pokruszoną fetą, polać sosem i oprószyć świeżo zmielonym, czerwonym pieprzem.
3. Pasztet drobiowy z groszkiem i marchewką w gęstym sosie z groszku i mięty
Łącząc tradycję i nowoczesność, warto komponować nowe wersje znanych, wielkanocnych dań. Jednym z nich jest pasztet z drobiu z nadzieniem z groszku i marchewki, ale zamiast podać go z ćwikłą lub chrzanem, zaserwujemy potrawę w intensywnie zielonym sosie groszkowym z odświeżającą nutą mięty.
Składniki (przepis na 8 osób):
– 1/2 kg filetów z piersi kurczaka
– 1/2 kg filetów z podudzia indyka
– 1/2 kg mrożonego groszku
– 100 g twardego żółtego sera
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– 2 jaja
– 1 łyżka masła
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 cebula
-1 ząbek czosnku
– 2 marchewki
– 2 łyżki oliwy
– garść świeżej mięty
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso drobiowe pokroić i zemleć. Wymieszać ze startym serem, śmietaną, 1/3 mrożonego groszku oraz dwoma białkami z jajek i doprawić solą oraz pieprzem. Obrane marchewki ugotować na półtwardo i ostudzić. Podłużną brytfankę wysmarować masłem, ułożyć w niej połowę mięsnej masy, potem marchewkę i przykryć drugą porcją masy z mięsem. Piec 40-45 min w temperaturze 180 st. C, potem ostudzić i wyciągnąć z brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Dodać groszek i bulion i dusić na wolnym ogniu, aż 2/3 płynu odparuje. Przełożyć do blendera, dodać miętę (kilka listków zostawić do dekoracji), doprawić solą i pieprzem i zmiksować tak uzyskany sos na gładką masę. Pasztet podawać na półmisku, na zimno, pokrojony, z zielonym sosem.
Facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz www.gotowaniezpasja.pl