Friday, September 20, 2024
Home / Kuchnia  / Wegetariański żurek na własnym zakwasie

Wegetariański żurek na własnym zakwasie

A może by tak zrobić żurek na własnym zakwasie, z ziemniakami lub jajeczkiem? Mamy przepis.

wegetarianski zurek r

Wegetariański żurek na własnym zakwasie / fot. Ring the Belly

 

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– zakwas: cztery łyżki mąki żytniej
– ciepła woda do wypełnienia słoika
– dwa ząbki czosnku
– dwa liście laurowe
– gaza i gumka recepturka
– żur: włoszczyzna czyli dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki,
– jedna natka pietruszki, jeden por, mała cebulka, mały seler
– łyżka soli i szczypta pieprzu
– ząbek czosnku
– 3 liście laurowe
– łyżka sosu sojowego
– kilka kulek ziela angielskiego
– 4 suszone grzyby np. prawdziwki
– łyżeczka majeranku
– jako dodatek ziemniaczki lub jajko

czas przyrządzenia: 2h; trudność: 3/5

JAK PRZYGOTOWAĆ ŻUR?
ZAKWAS: Na co najmniej trzy doby przed gotowaniem żuru należy przygotować zakwas (chyba, że dysponujesz gotowym). W tym celu wyparz i dokładnie osusz słoik (do 1l). Wsyp do niego mąkę, wrzuć pokrojony czosnek i liście laurowe. Zalej ciepłą wodą i zamiast zakręcać, przyłóż gazę i uszczelnij ją gumką recepturką. Jest wiele szkół robienia zakwasu, jedna mówi o tym, aby miksturę mieszać codziennie, inne aby dać mu dojrzeć. Ja swój odstawiłam w ciepłe i ciemnie miejsce i dałam święty spokój:)

ŻUR: Włoszczyznę obierz, pokrój w małe kawałeczki jak na rosół, umyj i zalej wodą. Dorzuć sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ponad godzinę. Gdy warzywa będą miękkie odcedź bulion, dodaj do niego grzyby, majeranek, sos sojowy i gotuj przez kolejne 20 minut, aż grzyby zmiękną i wydadzą charakterystyczny grzybowy aromat. Po tym czasie wlej cały zakwas razem z mąką ze słoika, dokładnie zamieszaj i gotuj koło kwadransa. Najlepiej podawaj z ziemniakami lub tradycyjnie z jajkiem.

***

ringthebelly_stamp2Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Zapraszamy na www.ringthebelly.com 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ